Danes je Ta veseli dan kulture. 3. december je že tradicionalno dan odprtih vrat številnih ustanov in organizacij, ki delujejo na področju kulture.

Danes je rojstni dan Franceta Prešerna, rojenega 3. decembra 1800 v Vrbi. Obeleževanje tega dne je z leti preraslo v množičen kulturni dogodek in praznovanje, imenovano Ta veseli dan kulture. Ime je nastalo po navdihu naslova priljubljene komedije Antona Tomaža Linharta, ki je napisal Ta veseli dan kulture ali Matiček se ženi.

Današnji dan, že dvajseti po vrsti, je namenjen uresničevanju želje ljudi, da bi bila kultura čimbolj dostopna. Na današnji dan zato številne ustanove in organizacije, ki oblikujejo programe s področja kulture oziroma umetnosti, odpirajo svoja vrata z brezplačnimi predstavami, razstavami, ogledi, delavnicami in podobnimi programi.

Na Ptuju in v Ormožu brezplačen ogled muzejskih zbirk

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Ormož in Vrtec Ormož vabijo na združene prireditve v sklopu dneva Ta veseli dan kulture.

Danes, 3. decembra, ob 10. uri bodo v avli Občine Ormož odprli likovno razstavo Igraj se z mano - bodi umetnik.

Ob 18. uri bodo v Beli dvorani Grajske pristave Ormož odprli regijsko tematsko likovno razstavo Oblo in oglato.

Danes je ogled vseh muzejskih zbirk na Ptujskem gradu, v Grajski pristavi Ormož in v ormoškem gradu brezplačen.

V ptujski knjižnici zaključek bralne značke za odrasle

Pred Študijskim oddelkom Knjižnice Ivana Potrča Ptuj bodo danes ob 11. uri odprli razstavo ob 20-letnici pohoda Po poti Ivana Potrča in Matije Murka. Obiskovalce bo po razstavi popeljala častna občanka Mestne občine Ptuj Viktorija Dabič. Razstava bo na ogled do 6. januarja prihodnje leto.

V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj bodo ob 19. uri pripravili zaključek Bralne značke za odrasle 2019. Nastopil bo pevski zbor Lilith.

Praznovanju se bodo pridružili tudi v Zgodovinskem arhivu na Ptuju

Od 9. do 15. ure je mogoč brezplačen ogled razstave Fotografske metamorfoze Ptuja v šestedesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja.

Ob 10. uri bodo pripravili še voden ogled arhivskih depojev.

Celoten seznam prireditev si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice