Foto: Mojca Radkovič
Ko smo se Ptujčani poleti sprehajali mimo skritih rovov pod ptujskim gradom, se nismo zavedali, da je skupina deklet s Ptuja tam ustvarjala lastno gledališko igro. Toda gledalci tokrat niso sedeli, temveč se z lučkami v rokah po rovih sprehajali kar sami.

Interaktivna gledališka predstava, ki se imenuje Krik pod rdečo masko, je avtorsko delo devetnajstletne režiserke Nike Šoštarič z vložki poezije Edgarja Allana Poea.

Nika jo je umestila v skrivnostne ptujske rove, kjer je omejeno število gledalcev sodelovalo v interaktivni igri luči in teme, medtem ko se je skupaj z režiserko in igralkama – Vito Mrgole in Kajo Petrovič – premikalo po rovih. 

Nika si je letos poleti rove Skritega Ptuja ogledala prvič: »V trenutku, ko sem stopila noter in prižgala svojo lučko, sem ugotovila, da bi bilo precej izjemno ustvariti gledališko predstavo, v kateri bi se ljudje sprehajali z lučkami in tako opazovali gledališko dogajanje. In nekaj dni za tem sem kontaktirala ljudi, ki so odgovorni za rov.« Le kratka dva meseca zatem - 24. septembra - je bila predstava ustvarjena.

»V trenutku, ko sem stopila noter in prižgala svojo lučko, sem ugotovila, da bi bilo precej izjemno ustvariti gledališko predstavo, v kateri bi se ljudje sprehajali z lučkami in tako opazovali gledališko dogajanje.«

Nika Šoštarič

Mračno prizorišče je ustrezalo tematiki zapletene človeške podzavesti in skrivnostih, s katerimi se spopadata brata Krokar (Kaja Petrovič) in Princ (Vita Mrgole). Za kostumografijo je poskrbel Gašpar Marinič, za glasbo Gašper Bračič in Teodor Lenart, za tehnični del predstave Darvin Vauda Benčevič in Sergej Skaza, za grafično podobo pa Hana Cerovšek.

Foto: Mojca Radkovič

Za Niko, Vito in Kajo je bil to prvi skupni avtorski projekt. Povezuje jih želja po učenju in spoznavanju gledališkega sveta, vse tri pa želijo »trenuten hobi spremeniti v vsakdanjo službo,« pravi Nika. Letos si želi pridobiti čim več izkušenj v umetniških vodah, saj se pripravlja na sprejemne izpite gledališke režije na Akademiji za gledališče, režijo, film in televizijo v Ljubljani.

V enem izmed prihodnjih projektov se bo tako zopet povezala s Kajo, saj načrtujeta serijo monodram, ki jih bosta predstavili tudi na Ptuju. 

Takšni projekti mladih nadobudnih ustvarjalcev dokazujejo, da v mladih še vedno tli želja po ustvarjanju, v Ptujčanih pa želja po dobri umetnosti.

»Včasih so stvari pred tvojim nosom in jih ne vidiš. Skoraj vsak dan sem se 19 let sprehajala mimo rovov v vednosti da obstajajo, ampak brez posebnega zavedanja in znanja o njih. Skozi proces dela sem ugotovila, da je mogoče narediti prav vse, če si pripravljen na aktivno sodelovanje s sabo in z drugimi. In tako sem stare zapuščene rove spremenila v poseben in drugačen svet, opremljen z mojo avtorsko zgodbo,« nam je zaupala Nika.

Predstavo si je mogoče do konca oktobra ob koncih tedna ogledati še petkrat. Spored predstav je objavljen na Facebook strani dogodka, na katerega se je potrebno zaradi omejenega števila gledalcev predhodno prijaviti. 

Mojca Radkovič
Mojca Radkovič
Mojca Radkovič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice