Foto: CAN Visuals
Leopold I. je umetniško ime slovenskega raperja Michaela Leopolda. Slovi po globokih besedilih, ki jih odrapa v pogovornem jeziku – v radgonščini.

Leopold I. prizna, da je minilo kar nekaj časa, preden je ugotovil, da želi rapati v narečju. 

»Začel sem v mariborski skupini Rap Virus Crew. Fantje so repali v pogovornem jeziku, zato sem najprej tudi sam poskusil v domačem narečju – po radgonsko. V naših krajih je močno prisoten jezikovni manjvrednostni kompleks in ker so se mi smejali, sem začel fejkati mariborsko narečje. Potreboval sem par let, da sem ugotovil, da v takem načinu ni pristnosti. Ko sem napisal prvi komad v svojem narečju, sem ugotovil da je to to. Je dosti bolj naravno, pristno in iskreno, saj rap izhaja iz pogovornega jezika,« pripoveduje. 

Z rapom skozi osnovno šolo

Michael Leopold je svojo glasbeno pot začel že kot osnovnošolec. Takrat je rap poslušal ves čas – od slovenskih do nemških in ameriških izvajalcev.

»Rap me je pritegnil zelo zgodaj. Že v osnovni šoli sem ga začel poslušati, ko sem po naključju dobil albuma Trnow Stajl od Klemna Klemna in Dandrough – Ko pride bog. Poleg tega mi je stric podaril škatlo CD-jev s klasikami ameriškega rapa devetdesetih let. Ta glasba me je tako navdušila, da sem že pri dvanajstih letih pisal komade,« se spominja Leopold I. 

Do leta 2011 je bil aktiven raper, imel je nastope, izdal tudi EP. Potem se je za nekaj let umaknil in se posvetil študiju. 

Magister prevajalstva 

Po letu 2011 se je Leopold umaknil iz rapa: »Doma sem seveda še vedno rapal, pisal besedila in se ukvarjal z glasbo. Nisem pa nastopal ali izdajal pesmi. Vzel sem si čas za študij in kasneje za delo. Hkrati sem se začel tudi glasbeno izobraževati.« 

Michael Leopold je magister prevajalstva nemškega jezika. 

Osebnostna rast

Michael je zmeraj vedel, da si želi rapati. Da bi svoje znanje nadgradil, se je posvetil literaturi: »Ker besedila še niso bila takšna, kot sem si želel, sem vedel, da se moram še veliko naučiti in veliko brati. Izobraževal sem se, se učil igrati kitaro, osvojil osnove produciranja in delal elektronsko glasbo. V tem času sem skušal zrasti celostno – kot oseba.« 

Pravi, da še danes ne bi izdal nobene nove pesmi, če ga v to ne bi prepričali prijatelji. 

»Dvomim, da bi brez njih komad 'Nesen' sploh izdal. Dvomim, da bi ga šel zares posneti. Škoda mi je delati polizdelke. Če snemam, želim da je muzika avtorska, da je zadeva primerno sproducirana, da izdelek ni polovičarski,« pove.

Novo poglavje

Lani avgusta je Leopold I. v sodelovanju z raperjema Mitom in Eyeceeoujem izdal pesem 'Nesen'. Z močno družbeno kritiko je pesem zbudila veliko zanimanja in za Leopolda I. se je začelo novo poglavje.

»Ful sem hvaležen, da sem spoznal vse te ljudi, s katerimi zdaj ustvarjamo. Fantje delajo odlično glasbo in fajn je, da smo našli svoj groove nekje v Mariboru,« razloži. 

Nastanki njegovih pesmi so zelo različni. Leopold I. je avtor besedil, glasba pa nastane različno.

»Nekatere komade sproduciram sam, nekatere mi sproducirajo drugi. Pri nekaterih komadih vzdušje, ki ga želim ustvariti opišem bendu in fantje to naredijo. Običajno Vidu povem par besed in on točno ve, kaj želim. Fantastično je imeti nekoga, ki te takoj razume in zna udejaniti tvojo idejo,« pravi.

Vid Turica je tudi producent pesmi 'Povej', ki je izšla februarja letos.

Pesem 'Povej' nas spominja na to, da je vse v življenju minljivo. In prav v minljivosti lahko najdemo lepoto in čar življenja. Povejmo si, kar si imamo za povedati, dokler še lahko.

Nikdar ne vemo, kaj nas čaka jutri. Med obujanjem lepih spominov in pričakovanjem prihodnjih doživetij včasih pozabimo živeti. Živeti v tem trenutku, tukaj in zdaj – Lepold I. 

Rap kot samoterapija

Michaelova besedila so pogosto odraz njega samega. Piše o svojih doživljanjih in pri tem skuša biti iskren, predvsem do sebe. Inspiracijo išče tudi v leposlovju, filozofskih razpravah in psihologiji. 

»Pritegne me večplastnost osebnosti, ki jo ima vsak človek. Noben ni samo ego, super ego in id. Smo večplastni – v različnih situacijah se odzivamo različno,« razloži in nadaljuje: »Skozi glasbo raziskujem svojo psiho in opazujem osebe, ki živijo v meni. Kot kak Harry Haller. Ogledam si jih in jih v svojih besedilih opišem. Osebna razglabljanja zapakiram v zgodbe, ki niso povezane z menoj. Namen mojih besedil je v resnici samoterapija.« 

Michael se kot mnogi umetniki spopada z vprašanjem, ali izdati določeno delo ali ne. Kot je omenil, so njegove pesmi odraz njegovega doživljanja in včasih je potrebno veliko poguma, da svetu pokažeš delček sebe: »Nekateri komadi so zelo osebni in takrat sem v dvomih, ali je to nekaj, kar želim deliti z ljudmi, se razgaliti. Kot sem omenil, zame je rap samoterapija in nekatere stvari enostavno želim zadržati zase.« 

Načrti prihodnosti

Leopold I. že v marcu napoveduje izid nove pesmi, do konca leta pa izid albuma. Z dobičkonosnimi platmi glasbe se zaenkrat ne ukvarja.

»Seveda bi bilo z glasbo fajn zaslužiti, ampak to ni moj primarni cilj. Predvsem želim ustvariti kvaliteten izdelek, na katerega bom ponosen. Če bodo ljudje to pograbli in če bo pozitiven odziv, je to dodaten zagon. Muziko bom v vsakem primeru delal še naprej, nimam pa jasno izdelanega komercialnega cilja in marketinških potez,« zaključi neobremenjeno.

Leopold I. je raper, ki rad posluša različne zvrsti glasbe, se ukvarja z zgodovino in razmišlja o družbenih normah. Je samosvoj umetnik, ki rapa v radgonskem narečju. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice