Letni kino Minoriti je vse bolj priljubljen in zato tudi letos bo izveden. Potekal bo med 24. julijem in 19. avgustom 2020.

Izvedba bo letos sicer nekoliko okrnjena, vendar si bomo kljub temu ob petkih, sobotah in sredah lahko ogledali dvanajst celovečernih filmov s predfilmi in pogovori z gosti. Letošnja novost so še štiri otroške matineje. 

Letos se bo program osredotočil na regionalne filmske ustvarjalke in ustvarjalce, ki so v zadnjem času poželi velike uspehe v mednarodnem filmskem prostoru. Letni kino Minoriti bo, v petek, 24. julija 2020, otvoril svoja vrata s pravo poslastico za vse filmoljubce.

Lahko si bomo ogledali najboljši evropski film leta, dobitnik nagrade Lux, z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ženske režiserke iz Makedonije Teone Strugar Mitevske. Film je prejel tudi dve nagradi na prestižnem Berlinalu. 

»Novost letošnjega letnega kina so otroške matineje, ki so jih v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor pripravili v sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom in mariborskima filmskima festivaloma Enimation in Stoptrik. Začele se bodo v nedeljo, 2. avgusta, ob 10. uri, ko bomo zavrteli digitalno restavrirano slovensko mladinsko klasiko Kekec; drugi del nepozabnih dogodivščin najbolj znanega slovenskega filmskega junaka Srečno, Kekec! pa bo prav tako v restavrirani različici sledil teden dni kasneje ob isti uri,« je povedal Žiga Brdnik, selektor programa Letnega kina Minoriti.

Partnerji, ki tudi letos soustvarjajo zgodbo Letnega kina Minoriti, so Društvo za razvoj filmske kulture z GT22, Lutkovno gledališče Maribor in MARIBOX. 

Stipe Jerič, direktor MARIBOXA je o organiziranju Letnega kina Minoriti v teh negotovih časih komentiral: »Letos je bil celoten projekt pod vprašajem. Preigravali smo različne scenarije, od tega da ga izvedemo v neokrnjeni obliki, do tega, da se projekt v celoti letos odpove oziroma se izvede le ena projekcija. Ves čas smo si prizadevali, da v kolikor bo epidemiološka slika in s tem povezani ukrepi to dopuščali, projekt izvesti na najboljši možni način. Dejstvo je, da je projekt finančno zahteven in da tudi v najboljših časih projekt ni profitabilen, ampak tudi mi kot gospodarska družba moramo kdaj dati prednost razvoju filmske kulture pred dobički, še zlasti to velja za letošnje leto, ki pod velik vprašaj postavlja prihodnost kinematografske dejavnosti nasploh.«

Projekt poteka s soglasjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako je določen sedežni red, prizorišče se bo ves čas razkuževalo, obiskovalce pa pozivajo, da opravijo nakup vstopnic preko spleta. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice