S podelitvijo nagrad v Galeriji Magistrat se je zaključil 11. Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval 2019, na katerem je letos sodelovalo rekordnih 113 del.

Nagrade sta podelila županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in predsednik KUD Art Stays Jernej Forbici. Grand Prix Mestne občine Ptuj, v vrednosti 1.500 evrov, je strokovna žirija namenila umetniškemu delu Tomaža Plavca iz Ptuja. 

Nagrajenci so:

Tri odkupne nagrade Mestne občine Ptuj v vrednosti 750 evrov so prejeli Silene Arnaldi iz Italije, Janez Rotman iz Pernice in Gregor Samastur iz Ptujske gore. Nagrado za najbolj izvirnega kurenta, v višini 150 evrov, je žirija namenila Anamari Hrup iz Ljubljane. Nagrado Galerije FO.VI pa dobi Oto Vogrin iz Selnice ob Dravi.Dela sodelujočih umetnikov je ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali umetnik Aleksij Kobal, novinarka Večera Petra Zemljič, kustodinja Galerije Murska Sobota Irma Brodnjak, umetnostna zgodovinarka Dora Kotnik in predstavnik KUD Art Stays, galerist Vladimir Forbici.Dela razstavljena na treh lokacijah

Umetniška dela bodo do 8. marca razstavljena na treh lokacijah. V Galeriji Magistrat bodo na ogled nagrajena dela in tista, ki so prišla v ožji izbor, preostala pa si bo mogoče ogledati v pritličju Galerije Mesta Ptuj in v Razstavišču Knjižnice Ivana Potrča.Mednarodni slikarski Ex-tempore Ptuj Karneval je največja likovna prireditev v okviru Kurentovanja. Organizira jo KUD Art Stays, v 11 letih pa je pritegnila preko 800 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije. Sodelujoči ustvarjalci združujejo mistiko kurenta, pustnega časa in likovnega ustvarjanja.Prijavljenih je bilo rekordnih 113 del in po besedah predsednika KUD Art Stays Jerneja Forbicija, so tokrat zraven tudi kipi in digitalne grafike.

»Večina ustvarjalcev se je držala tematike kurentovanja in pomladi, nekaj pa je bilo tudi takšnih, ki so izbrali teme po lastni izbiri. In znova so nam postregli z izjemno kakovostnim umetniškim zapisom tradicionalnega dogajanja.« Letos so sodelovali tudi umetniki iz širšega območja Evrope, celo iz Rusije in Južne Amerike. »Ker smo ukinili žigosanje platen, so se ustvarjalci lažje prijavili, zato jih je tudi več in prihajajo iz držav, ki do sedaj še niso sodelovale. K temu je nedvomno prispevalo tudi dejstvo, da so se letos lahko prvič prijavili preko spleta,« pojasnjuje letošnje rekordno število Jernej Forbici.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek se je razveselila čudovitih umetnin, ki bodo obogatile umetniško zbirko Mestne občine Ptuj.

»Kurentovanje je tesno povezano tudi z umetniškim ustvarjanjem, ne nazadnje predstavlja enega od ključnih stebrov karnevalskega dogajanja. Ex-Tempore, ki je že več kot desetletje stalnica tega mističnega dogajanja, je v tem obdobju ustvaril zajeten in izredno kakovosten korpus umetniških del, ki črpajo iz magičnosti etnografskih in karnevalskih likov. Vsem umetnikom čestitam za njihove vrhunske stvaritve in se vsakemu posebej zahvaljujem za sodelovanje.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice