Foto: Cineplexx
'Cosplay' je japonska skovanka iz besed ‘costume’ (kostum) in ‘play’ (igra). Je največji poklon oboževalcev nekemu liku. Gre za neke vrste preobrazbo v izbran lik s pomočjo kostuma, lasulje in drugih dodatkov.

Kostumi, ponavadi povezani z znanstveno-fantastiko ali japonskimi stripi in animacijo so prevzeli skupino mladih Štajercev. 27-letni Ptujčan Matic Gaiser se s 'cosplayem' ukvarja že vrsto let. Pravi, da se je njegov 'cosplay' razvoj začel »dolgo preden sem sploh vedel, kaj cosplay je, saj mi je, kot vsakemu Ptujčanu, bilo maskiranje dano že v zibelko«.

S karnevalom je rasel že od malih nog: »Edina razlika pri meni je ta, da nikoli nisem maral nekih tipičnih mask, v katere smo se kot otroci maskirali, kot so recimo pirat, klovn, indijanec in podobne. To mi ni bilo dovolj. Vedno sem iskal nek drugačen kontekst, nekaj globine in ozadja za masko. Tako je torej sčasoma moje maskiranje preraslo okvirje tipičnega pustovanja, v izdelovanje kostumov likov iz novejših filmov.«

Foto: Grega T. Bohinc

Nekaj let kasneje, leta 2017, je Matic na premiero filma Star Wars naključno prišel oblečen kot eden izmed likov iz filma: »Oblečen sem šel predvsem zato, ker sem kostum do takrat uporabil samo enkrat za pusta in vem, da bi si do konca življenja očital, če ga ne bi vsaj še enkrat izkoristil. In še dobro, da sem ga, saj me je tam zagledal vodja kina, me povabil v njihove prostore, povedal, da je navdušen in škoda, da se nisem najavil, saj se je v garderobi ravnokar preoblačil Jan v drugi lik iz tega filma. Kasneje sem spoznal še ostale, Kjaro, Katjo, Alino in Ulo in spletlo se je prijateljstvo in cosplay sodelovanje.«

Jan Strmšek je z izdelovanjem kostumov začel leta 2015, pred tem pa je ustvarjal posamezne rekvizite, kot so čelade, maske in orožja. Njegov prvi kostum je bil Stormtrooper iz filma Star Wars. »Širši javnosti sem se pa pokazal kot Iron Man leta 2016 in od takrat sem ustvaril pet kostumov in več kot 25 rekvizitov. Vsako leto pa spoznavam nove tehnologije, tehnike in materjale za izdelavo kostumov in pripomočkov,« nam zaupa.

Foto: Grega T. Bohinc

23-letna Kjara Kocbek se je s 'cosplayem' začela ukvarjati leta 2017. Leta 2018 je izdelala prvi 'armor' oziroma oklep, za 'Loki cosplay. Kjara ob pogledu na stare kostume pomisli: »O, sranje!« A dodaja, da je bila takrat ponosna na njih. Med svoje največje uspehe ustvarjanja pa Kjara šteje 'Loki čelado', za katero je potrebovala kar 70 ur.

Foto: Grega T. Bohinc

Cosplayi so individualni

»Naše skupno delovanje je, za zdaj, bilo samo pod okriljem Cineplexxa, na dogodkih predvsem v Mariboru, smo pa bili to sredo tudi v Cineplexxu Kranj. Na nekatere konvencije v Sloveniji in tujini gremo tudi skupaj, ampak nismo vezani drug na drugega, saj so naši ostali 'cosplayi' oziroma kostumi individualni. Se pa dobimo tudi za kako fotkanje – ko je priložnost,« razlaga Matic, Jan pa dodaja: »Naša skupina ne deluje le na Štajerskem, ampak tudi po drugih delih Slovenije. Prav tako pa kot posamezniki hodimo na Cosplay konvencije v Avstrijo in Italijo.«

»Cosplay skupnost v Sloveniji je res dobra, pozitivna, polna prijaznih ljudi, ki razmišljamo podobno in se med seboj podpiramo,« opisuje Matic.

Foto: Grega T. Bohinc

Štajerska 'cosplay' skupina vedno bolj prepoznavna

Priznavajo, da postajajo vedno bolj prepoznavni. »Najbolj sicer v 'cosplay' krogih, zaradi sodelovanja s Cineplexxom pa tudi širše. Odziv je vedno pozitiven, ljudje so navdušeni, se želijo slikati in kateri tudi izvedeti kaj več o sami izdelavi in materialih. Tudi 'feedback', ki ga dobivam od profesionalnih 'cosplyerjev' iz tujine je zelo pozitiven in mi daje še več motivacije za nadaljno ustvarjanje,« razlaga Matic.

Foto: Cineplexx

'Cosplay' ljudje še vedno zamenjujejo z 'maškarami'

Kjara opaža, da je cosplay vedno bolj razširjen: »Vedno več ljudi ve, kaj je 'cosplay' in se udeležuje konvencij. A smo še daleč od tega, da nas več ne bi zamenjevali z 'maškarami' in pustom.«

'Cosplay' dogodkov je tudi v Sloveniji vedno več. Največji je Na meji nevidnega v Ljubljani, prav tako se v prestolnici izvaja Makkon, Anime v Izoli in še veliko manjših.

Foto: Grega T. Bohinc

»Pomembno je, da se v koži lika dobro počutimo.«

»Pri izbiri lika je najbolj pomembno to, da nam je všeč in se počutimo dobro v 'njegovi koži'. Cosplay ni samo kostum, potrebno se je vživeti v karakterje in jih znati odigrati. Obvladati moramo njihov karakter, gibe, obnašanje in govor. Zato je tudi pomembno, da ta karakter dobro poznamo, ga razumemo, tudi njegovo zgodbo. Tako izbereš karakter oziroma lik, ki ti je najbolj blizu. Pri tem seveda ni omejitve glede izgleda, niti spola. Če se ženska odloči, da bi rada 'cosplayala' moškega ali obratno, se to imenuje 'crossplay',« nam zaupajo.  

Mladi Štajerci, ki smo jih ujeli na premieri filma Maščevalci: Zaključek se s 'cosplayem' ukvarjajo, »da se zabavamo, ustvarjamo in družimo«. »'Cosplay' ni nič drugega kot hobi, ki omogoča, da za en dan pobegnem realnem svetu. Če ga pa lahko delim z ostalimi na raznih premierah ali drugih prireditvah pa toliko boljše,« še pristavi Kjara.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice