Tamburaški orkester Šmartno
V soboto, 11. maja, je na Ptuju potekal 39. državni festival tamburaških in mandolinskih skupin iz vse Slovenije, ki so se jim pridružili gostje iz Varaždina na Hrvaškem.

Nastopajoče skupine so bile izbrane izmed 30 sodelujočih skupin, ki so se pomerile na regijskih srečanjih v Majšperku, Črnomlju, Ljutomeru in Ajdovščini. Na festivalu na Ptuju se je javnosti predstavilo devet skupin, ki so najbolj prepričale strokovne spremljevalce Damirja Zajca, Tomaža Habeta in Mitjo Dragoliča. Najbolj prepričljiv nastop v celoti so pokazali glasbeniki, zbrani v Tamburaškem orkestru Šmartno

Tematsko sestavljeni programi

Na zaključni državni prireditvi so z različnimi tematsko sestavljenimi programi nastopile naslednje skupine: Tamburaši iz Cirkulan, Mandolinska skupina Amos, Tamburaški orkester Glasbene šole Brežice, Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj, Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, Tamburaški orkester KUD Majšperk, Kulturno društvo vipavski tamburaši, Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče, Tamburaški orkester Šmartno in gosti - Tamburaški orkestar centra tradicijske kulture 'Varaždin'.

Strokovni spremljevalci so poleg kvalitete nastopov ocenjevali tudi tematsko zasnovo programa, sestavljenost, povezanost in tekstovni opis. Nagrado za najbolj vzorno sestavo programa z obrazložitvijo ter njegovo izvedbo je prejel Tamburaški orkester Šmartno za program Vsakdanje   življenje v molu – po Rusko. 

Tamburaši iz Cirkulan

O tematiki so zapisali naslednje: 

Leto 1838. Kavkaško gorovje. Mrak se spušča in mrzel zimski veter obdaja pokrajino. Babica pestuje dete in mu prepeva Kozaško uspavanko, kot so njej prepevali predniki. V bojevnika ga bo oblikovala vojna in puška bo njegov večni spremljevalec. Babičine solze ga bodo spremile v slovo. Spavaj deček moj prekrasni. Sladko. Rahlo.

Leto 1905. Veter je razgrnil meglo. Vojaki spijo na gričih Madžurije, ne slišijo joka njihov žena, mater, babic. Pustite, da vas polja ponesejo v spanec, heroji ruske zemlje, sinovi domovine. Leto 1925. Ladja, ki prevaža mornarje različnih dežel, prispe v kitajsko provinco. Sovjetski mornarji, ki zaplešejo svoj prepoznavni Ruskih mornarjev ples, očarajo ljubko Kitajko. V znak ljubezni podari sovjetskemu kapitanu rdeči mak. Ljudje smo dandanes navajeni poslušati zgodbe epskih razsežnosti, hkrati pa pozabljamo preproste zgodbe, ki skozi stoletja bodrijo preprostega človeka.

Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer

Nastopili so z naslednjim programom: 

Tomaž Habe: KOZAŠKA USPAVANKA
Ilja Andrejevič Stanov, prir. Nataša Zavšek: NA GRIČIH MANDŽURIJE 
Reinhold Morisevič Glière, prir. Štefan Vidic: RUSKIH MORNARJEV PLES

Na sobotnem koncertu, kjer so se predstavile trenutno najboljše slovenske skupine in orkestri,  so poslušalci doživeli vrhunske koncertne predstavitve, saj so prav vse sodelujoče skupine svoje koncertiranje in tehničnost nastopov še izboljšale od nastopov na regijskih srečanjih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice