Včerajšnji dan, 23. april, je Unescov svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V Sloveniji prazniku knjig posvečajo cel teden. Vrstijo se številne prireditve posvečene knjigam, njenim ustvarjalcem, branju in bralcem.

Člani knjižničnega kluba Gimnazije Ptuj so ob 500-letnici smrti Leonarda da Vincija zasnovali razstavo pod naslovom Z genijem do genialnega branja. 

Leonardo da Vinci v zgodovini zapisan kot najustvarjalnejši genij vseh časov

Na ogled so knjižnični viri o življenju in delu renesančnega genija, znanstvenika, izumitelja, slikarja, arhitekta, konstruktorja, filozofa, vizionarja in izumitelja, ki je neizčrpen vir za raziskovanje, razmišljanje, razumevanje in ustvarjanje. Leonardo je poosebljenost univerzalnega uma, ki je želel razumeti celotno stvarstvo, vključno z našim mestom v njem. 

Proučeval in raziskoval je anatomijo, botaniko, geologijo, matematiko. V zgodovino se je zapisal kot najustvarjalnejši genij vseh časov prav zato, ker je bil sposoben stati na križišču umetnosti in znanosti. S svojim natančnim opazovanjem narave in njenih pojavov je zasnoval temelje moderne znanosti.

Najvišja oblika umetnosti

Da Vinci je imel slikarstvo za najvišjo obliko umetnosti, ker lahko slika opiše »harmonijo« na en mah, da jo takoj, samo s pogledom, dojamemo, medtem ko pisanje pesmi in glasbe zahteva koračno logiko, ki jo je treba »slišati« v določenem zaporedju. Leonardo je primerjal poezijo s slikarstvom ko je rekel: »Mar ne veš, da je naša duša iz harmonije?«  

Poleg njegovih slavnih del kot sta Mona Lisi in Zadnja večerja je, po besedah biografa Walterja Isaacsona, vse do danes očuvanih več kot 7200 strani Leonardovih zapiskov, risb in skic, ki najbolje razkrivajo njegov veličasten um. Dodaja še, da je papir  izjemno dober medij za ohranjanje informacij, saj je berljiv še po petsto letih, kar se z našimi današnjimi tviti najverjetneje ne bo zgodilo.

Ustvarjalci razstave: Mateja Golc, Vida Glatz, Pia Maruša Pulko, Maja Kocbek, Mia Molnar, Meta Majcen, Maša Mislovič, Metka Fridl pod mentorstvom Jelke Kosi so želeli predstaviti drobce iz življenja in dela genija Leonarda da Vincija z željo, da v obiskovalcih spodbudijo radovednost  in ustvarjalnost ter neustavljivo željo po branju in raziskovanju o geniju Leonardu, česar so bili med ustvarjalnim procesom deležni tudi sami.

Razstava je na ogled od 23. aprila do 6. maja v prostorih šolske knjižnice. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Neonarda ne Vincija (nepreverjen)

.... .... .... ....

Starejše novice