Na srečanju izbranih tamburaških skupin, ki bo v soboto, 11. maja na Ptuju, bo sodelovalo devet izbranih tamburaških zasedb iz celotne Slovenije ter gostje iz Hrvaške.

Letošnje državno srečanje izbranih skupin, ki so jih strokovni spremljevalci Damir Zajec, Tomaž Habe in Mitja Dragolič izbrali preko regijskih srečanj v Majšperku, Črnomlju, Ljutomeru in Ajdovščini, bo potekalo v Kulturni dvorani Gimnazije Ptuj, pričelo pa se bo ob 19. uri. 

Na prireditvi bodo nastopile naslednje skupine: 

-    Tamburaši iz Cirkulan, 
-    Mandolinska skupina Amos, 
-    Tamburaški orkester Glasbene šole Brežice, 
-    Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj, 
-    Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, 
-    Tamburaški orkester KUD Majšperk, 
-    Kulturno društvo vipavski tamburaši, 
-    Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče, 
-    Tamburaški orkester Šmartno
-    Tamburaški orkestar centra tradicijske kulture „Varaždin“, kot gostje

Skupine s tematsko oblikovanimi programi

Vse nastopajoče skupine se bodo predstavile s tematsko oblikovanimi programi, ki imajo naslednje naslove: Zaplešimo po ljudsko s tamburico, Zamigaj z boki!, Zatopotaj z nogami!, Zavrti se!, Ujemi ritem!, Pomladi naproti, V latinskem duhu, Ciganska kri, Najlepši valčki sveta, Tamburaška glasba 20. stoletja, Pojdimo v ljubezni, Vsakdanje življenje v molu – po Rusko.  

Tamburaške skupine izvajajo najrazličnejše glasbene zvrsti

Že iz naslovov programov se opazi, da tamburaške skupine izvajajo najrazličnejše glasbene zvrsti. Tamburaštvo ima pri Slovencih dolgo zgodovino, saj se je v obliki folklornih ansamblov razvijalo skozi celotno 19. stoletje, tamburaški orkestri, kot jih poznamo danes, pa so se začeli uveljavljati zadnje desetletje 19. stoletja.

Sprva so bili namenjeni narodnemu buditeljstvu in izvajanju slovenskih pesmi, kasneje pa je tamburica potonila v pozabo, njen zven so ohranjale le folklorne skupine za spremljavo plesa. Pred leti, ko je ponovno zraslo zanimanje za etno-folk glasbo, pa je tamburica postala spet zelo priljubljen inštrument.  

Tamburica spoštovanja vreden inštrument v Sloveniji

Tamburica je tako danes v Sloveniji spoštovan in upoštevanja vreden inštrument. Večina orkestrov igra na kakovostne tamburice, s pravimi tamburaškimi trzalicami, kar se neposredno pozna na intenziteti in voluminoznosti zvoka ter dobri artikulaciji. 

Na sobotnem koncertu, kjer se nam bodo predstavile trenutno najboljše slovenske skupine in orkestri, lahko poslušalci pričakujejo vrhunske koncertne predstavitve. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice