Foto: Dnevi poezije in vina, Facebook
Glavno dogajanje festivala Dnevi poezije in vina bo ponovno na Ptuju.

Dnevi poezije in vina se, kakor že veli tradicija, vračajo na Ptuj. Tudi letos bo dogodek privabil pesnice in pesnike z vsega sveta, prisluhnili jim bomo lahko ob vrhunskih domačih vinih. 

Gre sicer za enega največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope. 

Letošnja, že 24. izdaja festivala bo postregla z branji pesnic in pesnikov iz desetih držav.

Glavnina dogajanja bo potekala na Ptuju, ki se v času festivala prelevi v prestolnico poezije, nekatere dogodke pa bodo gostili tudi drugi kraji, kot so Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Krško, Vitomarci, Juršinci, Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Ormož, Ivanjkovci, Belo, Selce, Petanjci, Janški vrh in Potrna v Avstriji.

Na Ptuj prihaja tudi svetovno znana pesnica in aktivistka Chus Pato 

Častna gosta festivala bosta ameriška pesnica Carolyn Forché in poljski pesnik Tomasz Różycki, njune izbrane pesmi pa bodo pred festivalom izšle v dvojezičnih knjigah.

Odprto pismo Evropi bo letos napisala in na festivalu prvič javno prebrala svetovno znana galicijska pesnica in aktivistka Chus Pato.

Na različnih prizoriščih se bo zvrstilo več kot 60 dogodkov, poleg poezije in vina, ki sta glavna poudarka, pa organizatorji pripravljajo tudi bogat program s področij glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in različne interesne skupine.

Začelo se bo v Pomurju, na Ptuju pa dogajanje na tržnici

Letošnji Dnevi poezije in vina se bodo začeli v Pomurju s pesniškimi branji in literarno prevajalsko delavnico. Gostje dogodkov v Petanjcih in Ljutomeru, pozneje pa še v Ormožu, bodo katalonski pesniki Anna Aguilar-Amat, Anna Gual in Jordi Julià, ki bodo sodelovali na katalonsko-slovenski literarno-prevajalski delavnici v družbi slovenskih kolegov Ane Svetel, Ivana Dobnika in Milana Jesiha ter prevajalke in pisateljice Simone Škrabec.

Ptujska Mestna tržnica bo ob večerih med 25. in 27. avgustom prizorišče Velikih pesniških branj, na katerih bodo svojo poezijo občinstvu predajali vsi gostje festivala, sledili bodo večerni koncerti z glasbenimi skupinami Elis Noa, Hamo & Tribute 2 Love, Moveknowledgement ter Masayah.

Med slovenskimi avtorji, gosti festivala, bo letos v središču Vinko Möderndorfer, ki bo nastopil na več dogodkih, na enem od njih, na pogovoru v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, pa bodo odprli tudi razstavo njegovih literarnih del.

Zadnje festivalsko popoldne bo v znamenju družabnega vinsko-kulinaričnega dogodka v starem mestnem jedru Ptuja. Na Mestnem trgu se bo predstavilo več kot 20 slovenskih vinarjev, brbončice bodo razvajali najrazličnejši ponudniki hrane, dogajanje pa bo pospremil bogat kulturni program.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice