Kino je vedno dobra ideja: Izid knjige in razstava o 120 letih kinematografije na Ptuju.

Zagotovo ni več skrivnost, da ima kinematografija na Ptuju dolgo zgodovino. Prva kinopredstava na Ptuju je bila prav v prostorih današnjega Mestnega kina Ptuj pred natanko 120 leti, 3. marca leta 1897, kar so v Mestnem kinu Ptuj že obeležili s slavnostnim dogodkom 3. marca letos.

Mestni kino Ptuj se s svojimi 120 leti ponaša z nazivom najstarejšega še aktivnega kino prizorišča v Sloveniji. Ker se je v tako dolgem času nabralo zares veliko zgodb in spominov, so se v Centru interesnih dejavnosti Ptuj, ki je od konca leta 2008 upravitelj Mestnega kina Ptuj, povezali z Zgodovinskim arhivom na Ptuju in neodvisnim raziskovalcem slovenske kino zgodovine Klemnom Žunom in se lotili sistematičnega zbiranja in obdelave obsežnega in razpršenega gradiva.

Prvotno so imeli v načrtu, da bo ob otvoritvi razstave o ptujski zgodovini prikazovanja filmov izšla drobna knjižica, a se je izkazalo, da je gradiva dovolj za blizu 150 strani dolgo monografijo. V Mestnem kinu Ptuj je na ogled razstava, ki obiskovalcem predstavlja historiat prepoznavne hiše na Cvetkovem trgu 1, v kateri domuje ptujski kino, ter najzanimivejše poudarke iz 120 let dolge, burne zgodovine kinematografije na Ptuju in na območju nekdanje občine Ptuj.

Foto: Stanislav Zebec

Knjiga z naslovom Kino je vedno dobra ideja: 120 let od prve kinopredstave na Ptuju, skozi besedilo avtorjev Katje Zupanič, Klemna Žuna, Mateje Lapuh in dr. Dejana Zadravca ter številne barvne reprodukcije predstavi vzpone in padce ptujskega kina – od senzacionalne prve kinopredstave, skozi burna pred- in medvojna leta, do zlate dobe kinematografov, čez udarce, ki so jih zadali televizija, videoteke in svetovni splet, pa vse do male renesanse, ki jo s programsko usmeritvijo v kakovostne filmske in obfilmske vsebine Mestni kino Ptuj doživlja danes.

Soizdajatelja knjige, Center interesnih dejavnosti Ptuj in Zgodovinski arhiv na Ptuju, se nadejata, da bo listanje in branje Ptujčane in druge ljubitelje filma in kina spomnilo na lepe trenutke, ki so jih preživeli v kinu, in jih spodbudilo, da si v častitljivi ptujski mestni kinodvorani čim večkrat ogledajo dober film.  

Foto: Stanislav Zebec

Razstava bo v Mestnem kinu Ptuj na ogled do konca leta, od januarja naprej pa jo bo moč videti v prostorih Zgodovinskega arhiva na Ptuju.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice