Foto: Galerija mesta Ptuj
Umetnik, ki je s Ptujem že povezan, se vrača v naše mesto.

Umetnik Marek Schovanek se vrača na Ptuj, tokrat z razstavo Anarhistična pekarna piškotov. Ideja za to se je rodila prav v najstarejšem mestu, med festivalom ArtStays. 

Marek Schovanek se je rodil leta 1965 v takratni Socialistični republiki Češkoslovaški, kot otrok je emigriral v Kanado, nato se je v 90. letih 20. stoletja preselil v Berlin in si sčasoma uredil rezidenco v Pragi. 

V svojem delu umetnik uporablja ironijo in provokacijo in tako kritizira množično potrošnjo in uničevalnost zahodnih družb. 

Otvoritev razstave bo v torek, 23. novembra, med 18.00 in 21.00 v Galeriji mesta Ptuj. Razstava bo na ogled do 9. januarja 2022. 

Marek Schovanek Jerneju Forbiciju podaril piškote

Jernej Forbici, umetniški direktor festivala ArtStays, je zapisal, da se je zgodba Anarhistične pekarne piškotov pričela decembra leta 2011. Takrat je Forbiciju Schovanek podaril škatlo piškotov - tako je ideja padla na plodna tla. 

»Po zelo uspešni premieri na Ptuju v poletju 2012, je projekt dobil krila in se v razširjenem konceptu predstavil v Pragi, Berlinu, Ostravi, Sofiji in drugod. Sedaj, ko bo v času ptujske razstave ideja praznovala svojo 10. obletnico nam Marek Schovanek v sobanah Galerije mesta Ptuj ponuja na ogled celotno zgodbo,« piše Forbici. 

Tako si boste lahko ogledali kose peciva, portrete, mrtve ptice, reprodukcije starih mojstrov, orožja, injekcij, okostnjakov, lobanj, črk, sestavljenih v izjave. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice