Foto: Damjan Trafela
Ptujska županja Nuška Gajšek je razkrila, da na Ptuju razmišljajo, da bi se vključili v kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.

Kot je dejala ptujska županja Nuška Gajšek, je z idejo do njih prišel Aleš Šteger, donedavnega še vodja programskega sveta lendavske kandidature, sama pa jo ocenjuje kot privlačno in da bi mestu prinesla dodano vrednost.

Županja je po poročanju STA še dodala, da so pri vodjih svetniških skupin prejeli za zdaj načelno podporo projektu, če bodo dejansko šli v prijavo kandidature, pa bodo že v letošnjem proračunu potrebovali denar za kakovostno pripravo.

V ponedeljek bodo o tej temi razpravljali tudi na kolegiju županov Spodnjega Podravja, od katerih prav tako želijo podporo projektu, saj bi bili tudi tako bolj prepričljivi pri kandidaturi. »To so prvi koraki, a morali bomo pohiteti, saj se bliža oktober, ko bo prijavo potrebno oddati,« je dejala ptujska županja.

Izračunov o tem, koliko denarja bi za izvedbo projekta potrebovali, na ptujski občini še nimajo, poroča STA, v prvi vrsti je potreben že denar za vložitev prijave, nato pa tudi za izpeljavo projektov in programa.

Ptuj je sicer bil leta 2012 že del projekta Evropske prestolnice kulture, ki ga je takrat gostil Maribor, kar pa naj na samostojno prijavo mesta po besedah županje ne bi vplivalo. Po njenem mnenju ima Ptuj kot neka butična kulturna prestolnica tega dela Evrope veliko možnosti za uspešno kandidaturo.

Spomnimo. Na Ptuju rojeni literat Šteger je skupaj idejnim vodjem projekta ter svetovalcem prejšnjega župana Antona Balažka Mitjo Čandrom od sodelovanja odstopil konec lanskega leta. Ključna človeka projekta sta ob tem navedla osebne razloge, novi lendavski župan Janez Magyar pa je njun odstop označil za nekulturen in napovedal nadaljevanje projekta.

Kandidaturo za EPK za leto 2025, ko bo ta naziv pripadel enemu od slovenskih mest, so sicer ob Lendavi napovedali še v Ljubljani, Novi Gorici in Kranju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice