Foto: Angela Wu
Danes bodo na osrednji slovesnosti ob prazniku Mestne občine Ptuj in 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja krstno izvedli Koncert za godalni orkester številka 1 ptujskega skladatelja Žana Tetičkoviča.

Mladi tolkalist, producent, teoretik, skladatelj in dobitnik več nagrad Žan Tetičkovič bo na slovesnosti dirigiral godalnemu sestavu Simfoničnega orkestra Radiotelevizije Slovenija. Osrednja občinska proslava bo ob 20.30 na dvorišču ptujskega minoritskega samostana, vstop bo zaradi snemanja mogoč le do 20.15.

Žan Tetičkovič je povedal, da je Koncert za godalni orkester številka 1 pisal od januarja do julija letos: »Najprej sem napisal daljšo skladbo, ki sem jo poimenoval Divertimetno. Nastala je v začetku tega leta in povsem priložnostno, ko sem imel priložnost za potrebe snemanja drugega dela velikega projekta The Port of Life-Enso nekaj dni delati in snemati v studiih Radiotelevizije Slovenija z godalnim sestavom orkestra. Takrat sem si kljub zelo natrpanemu urniku postavil še izziv, da napišem virtuozno skladbo za godalni orkester.« Drugi in tretji stavek koncerta sta kasneje nastala posebej za nocojšnji koncert.

»Prvi stavek koncerta, Divertimento, traja 12 minut, vzel pa je več kot 320 ur dela. Vsi trije stavki so bili v celoti napisani na precej staromoden, a zame najučinkovitejši način; s svinčnikom na papir. Digitalizacija notnega gradiva je stekla šele na koncu,« je povedal Žan Tetičkovič.

Foto: Angela Wu

Skladatelj je dejal, da se tako velikih del vse pogosteje loteva le po naročilu: »Razlog za to je preprost: z naročilom mi je postavljen tudi rok oddaje notnega gradiva. Ti roki mi nekako krojijo kreativni urnik, saj pri skladanju tako velikih del včasih ne vidiš ne začetka ne konca. Organizacija dela je pri skladanju velikih del zelo pomembna, sploh v mojem primeru, saj se enakovredno še vedno posvečam igranju bobnov.«

Glasbeni ustvarjalec Žan Tetičkovič, z umetniškim imenom Jean John, živi in dela v New Yorku v Združenih državah Amerike, kot glasbenik pa nastopa predvsem po Ameriki in Evropi. Njegova glasbena pot se je začela v glasbeni šoli Karol Pahor na Ptuju, kjer se je učil klavirja. Leta 2015 je diplomiral na The New York School for Jazz and Contemporary Music, smer tolkala in komponiranje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice