Kristina Kočan in Jože Rozman (desno) soočata pisatelja in vinarja na Hudi pokušnji (foto: Staša Cafuta)
Kljub temu, da januar velja za »mrtev«, se bo ta mesec v najstarejšem slovenskem mestu veliko dogajalo.

Začel se je mesec, ko vsi počivamo od veselega decembra, ali se aktivno pripravljamo na kurentovanje, tradicionalno najbolj »mrtev« mesec v sezoni. To so nam potrdili tudi lastniki butikov in loklov v centru mesta ter dodali, da se januarja radi izogibajo organizacije dogodkov, saj da Ptujčani in Ptujčanke svoj prosti čas raje namenijo za finiš priprav na pust. 

Na ptujinfo.com smo zato izbrskali kaj se v mestu dogaja pred svečnico ter izpostavljamo nekaj urbanih in kulturnih dogodkov, ki jih ne gre izpustiti. Pa naj še kdo reče, da se nič ne dogaja!

Fotografska razstava Tempora Mutantur

Fotograf Boris Farič je upodobil Ptuj od zadnje četrtine 19. stoletja do danes. Razstava v Salonu umetnosti je odprta do 21. januarja. 

Razstava Janez Mežan 1897 – 1972

Razstava likovnih del iz fundusa Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož je posvečena 120-letnici rojstva slikarja Janeza Mežana in predstavlja njegov likovni opus, ki ga hranijo v muzeju. Razstava je na ogled v Miheličevi galeriji do 28. januarja. 

Igralna urica s knjigo

Urica bo potekala v pravljični sobi mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in je namenjena otrokom od 5. do 9. leta starosti. 9. januarja ob 17. uri.

Z dojenčkom v kino: Čudo

Mladi starši, vabljeni v kino! In ne, tokrat ni treba iskati varstva, svoje malčke lahko pripeljete s seboj. Na sporedu je film Čudo, posnet po knjižni uspešnici, in z igralsko zasedbo Julia Roberts, Owen Willson in Jacob Tremblay. Na sporedu v sredo, 10. januarja, ob 13. uri v Mestnem kinu Ptuj.

Gledališka predstava iCankar

Predstava za mlado publiko ob 100. obletnici smrti prvega slovenskega poklicnega pisatelja, Ivana Cankarja, bo pokazala kontroverzno osebnost in dela mojstra slovenske besede. Igrajo Domen Valič, Nataša Keser in Jure Kopušar, predstavo pa režira Maruša Kink. Na ogled od 10. do 12. januarja ob 18. uri, v Mestnem gledališču Ptuj.

Potopisno predavanje: Azijska diagonala s kolesom

Avanturistični kolesar Simon Eržen bo obiskovalce popeljal na preko 3000 kilometrov dolgo popotovanje s kolesom in predstavil bisere Azije, ki jih je spoznal na poti iz Vietnama, Laosa, Kamodže na Tajsko. V petek, 12. januarja ob 20. uri v CID Ptuj.

Kino vrtiček: Medvedek Paddington 2

Nadaljevanje zgodbe o prikupnem medvedku in njegovih dogodivščinah. Film je sinhroniziran v slovenščino, projekciji pa sledi filmska ustvarjalnica in igralnica Naše najljubše knjige z ambasadorko Ptuja Liljano Klemenčič. Otroci so vabljeni, da prinesejo svojo najljubšo knjigo. V soboto, 13. januarja ob 10. uri v Mestnem kinu Ptuj.

Ptujblana Hip Hop 1.0

Brutalni underground rap tandem Tango in Keš obljublja nepozaben večer, poln težko prebavljivih, nasičenih lirik in ledolomilskih beatov. Rap detektiva bosta nastopila v soboto, 13. januarja ob 21. uri v CID Ptuj.

Filmska čajanka: Slovenija, Avstralija in jutri ves svet

V komični drami Marka Naberšnika, ki se je podpisal tudi pod filma Petelinji zajtrk in Šanghaj, igrajo Tadej Toš, Aljoša Ternovšek, Vlado Novak, Bojan Emeršič, Primož Ekart, Tjaša Železnik, Tanja Žagar in drugi. Na sporedu v sredo, 17. januarja ob 10. uri v Mestnem kinu Ptuj. 

#legendevlegendi: Branko Brumen

Častni gost večera je Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in podpredsednik Federacije evropskih karnevalskih mest. Debata bo tekla o Kurentu in vpisu Kurentovih obhodov na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Ob koncu sledi še razgrnitev intarzije Voja Veličkovića, ki jo avtor podarja UNESCO-u. Četrtek, 18. januar ob 19. uri v The Legend Pub.

Večer Laškega rizlinga

V sklopu Primusovih vinskih zgod se bodo ob okusni večerji predstavili rizlingi Ptujska klet, Vina Breznik in Vina Gorjup. Vstopnina je 19€, potrebna je rezervacija omizja. V petek, 19. januarja ob 20. uri v Hotelu Primus.

Jazz v CID-u: Zoc

Zasedba Zoc, v sestavi Blaž Celarec (bobni, tolkala, klarinet), Adi Jakša (kitara), Chris Eckman (kitara) in Žiga Golob (bas), goji posebno vrsto nezaupanja do stilskih oznak, prav tako, kakor goji naklonjenost do posebne vrste improvizacije. V soboto, 27. januarja ob 21. uri v CID Ptuj.

Huda pokušnja! 

Na jubilejni 50. Hudi Pokušnji! se bosta soočila pisatelj Feri Lainšček in vinar Matija Šuklje. V sredo, 31. januarja ob 19. uri v Domu KULTure muziKafe.

Špela Težak

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice