Tudi Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož je epidemija močno prizadela, tudi po odprtju je obisk skromen. Lani so zabeležili kar 60-odstotni upad obiskanosti in lastnih prihodkov.

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož ima za sabo tudi neuspešno mediacijo, zato primer nefinanciranja muzeja s strani Središča ob Dravi roma na pristojno sodišče. 

S 1. januarjem 2019 je namreč občina Središče ob Dravi prenehala financirati svoj delež Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož. Odlok o ustanovitvi pokrajinskega muzeja in medsebojne obveznosti in dolžnosti soustanoviteljic ostaja nespremenjen, zato sledi še sodna obravnava. 

Muzej je tako ostal brez dela financiranja, ki se jih je v dveh letih nabralo za slabih 35 tisoč evrov. To mora muzej trenutno kriti iz lastnih virov. 

»Sodišče vsekakor ni rešitev, muzej si želi dobro sodelovanje z vsemi in v prvi vrsti kvalitetno opravljati službo, zaradi katere je ustanovljen,« pove direktor muzeja Aleksander Lorenčič in doda, da muzej soustanovitelje poziva k resnejšemu pristopu in rešitvi nastalega položaja.

Upad obiska je bil kar 60-odstoten

Muzej na Ptuju je lani obiskalo čez 25 tisoč obiskovalcev, v Ormožu pa čez dva tisoč obiskovalcev. To je veliko manj, kot so v muzeju vajeni. 

Najbolj obiskane zbirke so bile v Ptujskem gradu, kamor so pripotovali turisti iz 44 različnih držav. Največ je bilo obiskovalcev iz Slovenije, med tujimi pa največ iz Bolivije in Avstralije. 

Kljub epidemiji pa so septembra lanskega leta odprli posodobljeno zbirko glasbil v celotnem obsegu. Tri prostore zbirke glasbil so gradbeno in vsebinsko prenovili v letih med 2017 in 2018, nadaljnje štiri prostore pa med leti 2019 in 2020. 

Letos se bo Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož prilagodil še ranljivim osebam in osebam s posebnimi potrebami. 

Kljub upadu leto za pokrajinski muzej uspešno

Ministrstvo za kulturo je financiralo sanacijo kritine na zahodnem grajskem stolpu, menjavo oken z lesenimi okvirji na Romanskem palaciju, zagotovili pa so tudi sredstva za odkup tapiserij Marija Preglja in viole Maksimilijana Skalarja

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož je tako postal lastnik Pregljevih tapiserij, ki so razglašene za nacionalno bogastvo. 

Nujna pa bo sanacija tudi dela grajskega obzidja med zahodnim grajskim stolpom in južnim pravokotnim stolpom. Ta del obzidja se je nazadnje porušil leta 1965 in je v zelo slabem stanju, pove Lorenčič, direktor muzeja. 

V muzeju upajo, da bo sanacija realizirana v letošnjem letu. 

Realizacija arheološkega depoja odprtega tipa zagotovljena

Na območju nekdanje polnilnice na Muzejskem trgu je letos predvidena tudi postavitev arheološkega depoja odprtega tipa.

Gre za projekt, za katerega sredstva bi bila sicer zagotovljena od projekta Ptuj za evropsko prestolnico kulture, a občina Ptuj ni bila izbrana. 

Kljub temu pa je županja Nuška Gajšek zagotovila, da depo bo izveden in to potrjuje tudi vodstvo muzeja. Šlo bo za prezentacijo trenutno neustrezno hranjenih eksponatov, ki so kamniti rimski, srednjeveški in novoveški spomeniki. 

Kot pozitivne izvedbe lanskega leta izpostavljajo tudi prezentacijo originala petega mitreja v hotelu Mitra, sanacijo tretjega mitreja, razstavo Osrčje Petovione v prostorih konjušnice na Ptujskem gradu in nedavni mednarodni simpozij Petoviona in njen ager. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice