Vlado Kreslin z dokumentarnim filmom Poj mi pesem prihaja tudi v Maribor!

Na današnji 65. rojstni dan Vlada Kreslina na redni spored kinematografov prihaja dokumentarec o njem Poj mi pesem v režiji in po scenariju Mirana Zupaniča. Celovečerni dokumentarni film Poj mi pesem ponuja uvid v ključne dele ustvarjalne rasti Vlada Kreslina in obenem oriše kulturni kontekst, znotraj katerega deluje že več kot 40 let.

Kreslin v filmu v produkciji Arsmedie ob peščici najbližjih, številnih fotografijah in arhivskih posnetkih nastopov in koncertov spregovori o sebi in svoji glasbeni poti. Film je odprl letošnji 29. Ljubljanski mednarodni filmski festival.

Kot je na novinarski projekciji pred festivalom Liffe dejal režiser in scenarist Miran Zupanič, je Kreslin »velika, široka in tudi precej globoka panonska reka in ko si na taki reki, se je najboljše prepustiti toku«. Njuno sodelovanje je označil kot »zelo lepo, bogato in prijetno obdobje«, v katerem se je glasbenik pokazal kot »izjemno odprt, odkrit, dober človek« ter kot izjemno inspirativen ustvarjalec.

Vlado Kreslin z dokumentarnim filmom Poj mi pesem prihaja tudi v Maribor!

Na velika platna v Cineplexx prihaja celovečerni dokumentarni film Poj mi pesem, ki sledi umetniškemu razvoju Vlada Kreslina. Posebna projekcija, na kateri bo občinstvo pozdravil Vlado Kreslin z delom filmske ekipe, bo v Cineplexxu Maribor, v petek, 30. novembra ob 18. uri. 

O filmu

Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina. Vlado ima pri svoji publiki kultni status, ki ni posledica samopromocijskih strategij, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice.

Dokumentarec Poj mi pesem ponuja uvid v ključne faze Kreslinove rasti k avtentičnemu umetniškemu izrazu ter obenem vzpostavlja obrise kulturnega konteksta, znotraj katerega deluje že več kot štirideset let.
 
To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi.

Kreslin se je rodil 29. novembra 1953 v Beltincih. Na začetku svoje kariere je bil bobnar glasbene skupine Apollo. Leta 1983 se je priključil skupini Martin Krpan. Skupina je leta 1991 razpadla, Kreslin pa je stopil na pot samostojne kariere. Pozneje je ustanovil bend Mali bogovi, znan pa je tudi po sodelovanju z godčevsko skupino Beltinška banda, s katero je izdal več zgoščenk.

Izdal je več kot 15 albumov in napisal glasbo za več slovenskih filmov. Zadnji album Če bi midva se kdaj srečala je izdal leta 2015, pri založbi Beletrina pa je nedavno izšla knjiga Zakartana ura, v kateri je Kreslin zbral pesmi, nastale v zadnjem desetletju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice