En film na leto: Pred vstopom v 2020-a preverite, katere zgodbe so zaznamovale iztekajoče se desetletje.

Pred iztekom leta se radi ozremo po prehojeni poti in pomembnih dosežkih preteklih mesecev. Ob osebnih življenjskih prelomnicah se velikokrat posvetimo tudi vrhuncem v svetu zabave.

Družbena omrežja zadnje dni decembra tako preplavijo seznami najboljših filmov, serij ali pesmi – in tudi letos ni nič drugače. Celo nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama je nedavno delil svoje najljubše filme leta 2019:

FOTO: Facebook (Barack Obama)

Ker bomo tokrat z najdaljšo nočjo v letu slovo vzeli ne le od aktualnega leta, pač pa tudi od cele dekade*, smo v uredništvu Sobotainfo pripravili izbor najpomembnejših filmov preteklih deset let, presežkov, ki si jih je več kot vredno ogledati.

Na seznam nismo uvrstili le najboljših ali najuspešnejših celovečercev, temveč predvsem tiste, ki so po našem mnenju najpomembneje premikali mejnike oziroma najbolje ujeli naš zeitgeist. Kar nekaj celovečercev, ki so nas najbolj prevzeli, se loteva aktualnih tematik – podnebnih sprememb, razrednega boja in vpliva tehnologije na naše medosebne odnose do prebujanja bolj inkluzivne družbe. Prilagamo seveda tudi napovednike:

Črni labod (Black Swan, 2010)

Vožnja (Drive, 2011)

Maščevalci (The Avengers, 2012)

Ona (Her, 2013)

Nightcrawler (2014)

Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road, 2015)

Dežela La La (La La Land, 2016)

Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name, 2017)

Požiganje (Burning/Beoning, 2018)

Parazit (Parasite/Gisaengchung, 2019)

No, tako nekako bi bil videti naš seznam, če bi se res omejili na le en film na leto. A pravzaprav bi bilo krivično ne omeniti vsaj še filmov Pred Polnočjo (Before Midnight, 2013), Ledeni vlak (Snowpiercer, 2013), Služkinja (The Handmaiden/Ah-Ga-Ssi, 2016), Mesečina (Moonlight, 2016), Zbeži! (Get Out, 2017) Najljubša (The Favourite, 2018), Tatiči (Shoplifters/Manbiki Kazoku, 2018) in Joker (2019).

*(Dobro, teoretično bomo v novo dekado po prepričanju nekaterih stopili šele z letom 2021, a saj vemo, da se bo navdušenje do takrat že poleglo … )

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice