Izbirna komisija je danes sporočila, katero slovensko mesto bo leta 2025 skupaj z nemškim mestom Chemnitz nosilo naziv Evropska prestolnica kulture.

Nova Gorica je danes po priporočilu neodvisne komisije postala Evropska prestolnica kulture za leto 2025. Za naziv Evropske prestolnice kulture se je zraven Nove Gorice potegoval tudi Ptuj, pa Ljubljana, Nova Gorica in Piran, ki so se uvrstili v drugi krog izbora. Na razpis sta se poleg naštetih mest prijavila še Kranj in Lendava, ki se nista uvrstila v drugi krog, priporočilo za ožji izbor pa je pripravila skupina 12 neodvisnih strokovnjakov.

»Vse čestitke mestu Nova Gorica. Izredno smo veseli, saj gre za čezmejno sodelovanje dveh Goric. Upamo, da bodo upravičili to zaupanje, ki ga je dala komisija temu mlademu mestu. Nova Gorica je bila tudi središče, ko smo vstopili v Evropsko unijo in je tudi na simbolni ravni neka zaveza, da bo mesto, skupaj s sosednjo Gorico, povsem jasno postavilo obe Gorici na zemljevid Evrope, kot uspešni, kulturni osveščeni mesti,« je ob razglasitvi povedal minister za kulturo Vasko Simoniti.

Ptuj s stoletji zgodb in mitov

Ptujski snovalci kandidature za prestolnico kulture so sicer pripravili programske okvire, povezane z mestom in regijo, ki temeljijo na stoletjih zgodb in mitov. V postopkih priprave kandidature je Ptuj podprlo in se mu pridružilo 20 občin iz celotne regije, ki v večletnem procesu skupnih in povezanih priprav prepoznavajo temeljno razvojno priložnost na mnogih področjih, številne možnosti za nadgradnjo obstoječega, zlasti pa za vzpostavitev novega.

»Kandidatura je za nas izjemna priložnost, da Ptuj postavimo še na ta zemljevid. Za Ptuj kot najstarejše slovensko mesto, kot bogato zgodovinsko mesto, lahko Evropska prestolnica kulture pomeni izjemno priložnost. Ne samo za Ptujčane, tudi država bi morala biti ponosna na to in v našem mestu prepoznati ves potencial,« je ob kandidaturi povedala Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj.

Leta 2012 je naziv nosil Maribor

Evropska prestolnica kulture je najpomembnejša pobuda Evropske unije na področju kulture. Njeni začetki segajo v leto 1985, ko so na pobudo takratne grške ministrice za kulturo Meline Mercouri evropski ministri za kulturo sprejeli resolucijo o letni organizaciji evropskega mesta kulture. Leta 1999 je bila sprejeta odločitev o preimenovanju pobude v evropsko prestolnico kulture.

Izbrano mesto bo drugo slovensko mesto, ki bo nosilo naziv Evropske prestolnice kulture. Leta 2012 je bil Evropska prestolnica kulture Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice