Foto: Ptuj 2025, Facebook
Ptuju uspel preboj v končni izbor za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Na Ministrstvu za kulturo so od torka potekali sestanki za predizbor Evropske prestolnice kulture za leto 2025. Kranj, Lendava, Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj, ki so oddali prijavno knjigo z desetčlansko delegacijo, so svojo kandidaturo predstavili Svetu neodvisnih strokovnjakov za izvajanje postopkov izbora in spremljanja postopka za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture. 

Danes je Svet zaključil razpravo ter na novinarski konferenci Ministrstva za kulturo predstavil rezultate in seznam mest, ki so se uvrstila v končni izbor. 

V drugem krogu tudi Ptuj

Spomnimo, da je Slovenija pri pobudi doslej sodelovala enkrat, ko je naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2012 nosil Maribor s partnerskimi mesti Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje. 

Svojega kandidata letos znova predlagamo za leto 2025. Prva faza postopka se je zaključila konec minulega  leta, ko so mesta oddala svoje prijave. Te je ocenila skupina 12 neodvisnih strokovnjakov. Deset so jih imenovali Evropski parlament, Evropski svet, Evropska komisija in Odbor regij, dva pa, v posvetovanju z Evropsko komisijo, Ministrstvo za kulturo.

V drugi krog izbora so se uvrstili Ptuj, Nova Gorica, Ljubljana in Piran, Lendavi uvrstitev medtem ni uspela, neuspešen je bil tudi Kranj.

Kot je po poročanju STA povedala predsednica sveta neodvisnih strokovnjakov za izbor EPK Cristina Farinha, si vsa mesta zaslužijo drugi krog, saj so pokazala resno pripravljenost na naziv. Ob tem je dodala, da je bilo veliko prijav izvirnih, kot pozitivno pa je izpostavili tudi njihove čezmejne značilnosti.

Izbira pred Evropsko komisijo

Evropska prestolnica kulture je pobuda Evropske unije, v okviru katere dvema mestoma v državah članicah podelijo naziv »Evropska prestolnica kulture«.

Glavni cilji pobude so ohranjati in spodbujati raznolikost kultur v Evropi in poudarjati njihove skupne značilnosti ter povečati občutek državljanov, da pripadajo skupnemu kulturnemu prostoru na eni strani ter spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest na drugi strani.

Izbrana mesta morajo zdaj v pol leta dopolniti svoje koncepte v konkretne predloge, končni izbor za EPK 2025 pa bo znan decembra.

Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, bo Slovenija svojo izbiro sporočila Evropski komisiji, ki bo izbrano mesto za naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 tudi uradno imenovala.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice