Slika je simbolična
Filmski teden Evrope pod zvezdami 2020: 1. julija se začnejo brezplačne filmske projekcije na prostem po vsej Sloveniji.

V okviru Filmskega tedna Evrope si boste lahko to poletje sodobne evropske filme ogledali kar pod zvezdami. Filmske predstave bodo potekale med julijem in septembrom po vsej Sloveniji: na grajskih dvoriščih, mestnih trgih in vrtovih pa tudi ob morju. 

Na 26 brezplačnih predstavah si boste lahko ogledali filme, ki so med prejemniki sredstev Evropske unije za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Na ogled bodo tudi filmi, ki so bili v preteklosti finalisti za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filmski teden Evrope letos zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa poteka v spremenjenem formatu. Projekcije so večinoma umestili na prosto, v čas poletja med julijem in septembrom 2020. 

Cilj Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Letos boste lahko videli več kot 20 filmov, in sicer v Izoli, Sežani, Ajdovščini, Novem mestu, Celju, Murski Soboti, Novi Gorici, Kranju, na Ravnah na Koroškem ter tudi v Mariboru in na Ptuju.

Zavod PIP v okviru informacijske točke Europe Direct Podravje skupaj z GT22 organizira brezplačen ogled filma Stieg Larrson – Mož, ki se je igral z ognjem (Mannen som lekte med elden) na dvorišču Muzeja narodne osvoboditve Maribor, in sicer v sredo, 1. julija 2020 ob 21.30.

Zgodba ...

Svet ga pozna po treh kriminalnih romanih, ki so izšli kmalu po njegovi prezgodnji smrti: Dekletu z zmajskim tatujem in njegovih nadaljevanjih. A preden je v enem samem ustvarjalnem izbruhu spravil na svet Lisbeth Salander in Mikaela Blomkvista, je Stieg Larsson živel življenje, ki ni bilo nič manj vznemirljivo od njegovih knjig. Kot raziskovalni novinar je vztrajno dokumentiral dejavnosti desničarskih skrajnežev, ki so tako doma kot po svetu pridobivali vse večjo moč. Bil je človek visoke morale in trdne volje, popolnoma predan svoji strasti in pripravljen tvegati življenje, da bi ubranil okope svobode in demokracije. 

Film vključuje intervjuje z Larssonovimi prijatelji in sodelavci, dramatizirane prizore iz njegovega življenja ter nikoli videne arhivske posnetke.

Dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona, avtorja Milenijske trilogije, posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnih desničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.

Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo slovenske regionalne informacijske točke Europe Direct in RRA Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi partnerji ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice