Foto: Mestni kino Ptuj
V slovenskih kinematografih v teh dneh vrtijo zgodovinsko dramo Preboj, ki jo je navdihnila resnična bitka partizanov na Menini planini. Pa ste vedeli, da je epopejo režiral Ptujčan?

Zgodba filma Preboj je zasnovana po knjigi Past na Menini planini. Napisal jo je partizanski komandant Franc Sever Franta, ki je komaj 21 let star v bitki na Menini planini s svojim načrtom za preboj rešil življenja skoraj 500 borcev in bork.

V hudi zimi leta 1945 so se partizani umaknili na visokogorsko planoto. Poleg snega in mraza so jih pestili tudi huda lakota ter pomanjkanje vode, opreme, oblačil in municije. Borce je obkrožila SS divizija z 12.000 vojaki. Po celodnevni krvavi bitki se je partizanom slednjič vendarle uspelo prebiti na svobodo.
 

Vir: prizor iz filma Preboj

V filmu igrajo Domen Valič, Jan Bučar, Miha Rodman, Andrei Lenart, Valentina Plaskan in drugi. Igranemu delu filma se pridružujejo tudi pripovedi preživelih borcev: Franca Severja Frante, Valerije Skrinjar, Rudolfa Pfeiferja, Jožeta Strniše in Francija Bere.

»Film prikazuje nemogoče razmere, v katerih so delovali partizani, hkrati pa visoko raven tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Izhaja iz dejstva, da mlade generacije tematike NOB praktično ne poznajo,« so poudarili ustvarjalci filma Preboj.

Vir: prizor iz filma Preboj

»Predvsem bi želel sodelovati v filmu, ki kaže narodni pogum, ponos in vztrajanje v času, ki najbolj preizkuša človeško dostojanstvo in humanost – v času vojne. Mislim, da je za sodobno slovensko kinematografijo pomembno posneti film, ki preko neizpodbitnih dejstev priča o slovenski slogi, srčnosti in zmagi. Še toliko bolj, če je ta zgodba stara več kot 70 let, saj se zgodovina vedno hitreje ponavlja,« je povedal Domen Valič.

Ptujčana se je zgodba takoj močno dotaknila

Režiser, scenarist in montažer filma Preboj je Ptujčan Dejan Babosek. Znan je kot avtor številnih glasbenih spotov in oglasov. V njegovi filmografiji so tudi: celovečerna igrana filma Izhod (2013) in Ksana (2017), kratki igrani film Strah (2016) in igrano-dokumentarni film V imenu resnice (2017).

»Za preboj na Menini planini sem izvedel šele lani in zgodba se me je takoj močno dotaknila. Ko sem prebral knjigo Past na Menini planini, pa sem bil začaran. Takoj sem vedel, da želim po tej zgodbi narediti film, saj je le film tisti medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne in pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostati živ in nikoli utoniti v pozabo,« je dejal Dejan Babosek.

Pogovor z režiserjem Dejanom Baboskom in igralcem Tjanom Premzlom je v Mestnem kinu Ptuj vodila predsednica Združenja Zveze borcev za vrednote NOB Ptuj Branka Bezeljak. (Foto: Mestni kino Ptuj)

Film so financirali izključno z donacijami

Režiser Dejan Babosek je pojasnil, da v Sloveniji ustvarjalci filme običajno prijavijo na razpise Slovenskega filmskega centra ali Radiotelevizije Slovenija: »Potem mesece čakaš na rezultate, ne da bi vedel, ali boš sredstva dobil. Film Preboj smo začeli pripravljati lani septembra, razpise pa objavljajo šele spomladi. Pa smo si rekli, tako nam ena zima že pobegne. Zato smo se odločili, da bomo sredstva skušali zbrati po drugi poti – na platformah tako imenovanega 'crowdfundinga' ter z donacijami članov Zveze združenj borcev za vrednote naroosvobodilnega boja Slovenije in sponzorjev. Poleg tega je velika večina ekipe delala za zelo nizke honorarje ali prostovoljno. Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav nam je omogočilo dostop do uniform, orožja, specialnih efektov, statistov in tako dalje. Običajno imajo slovenski filmi budžete od pol milijona do milijona evrov, film Preboj pa smo posneli za okoli 60.000 evrov

Ptujska premiera filma Preboj je Mestni kino Ptuj napolnila do zadnjega kotička. (Foto: Mestni kino Ptuj)

Igralce in opremo so na lokacijo snemanja prepeljali z ratrakom

Režiser je razkril, kako je potekalo snemanje: »Film smo posneli na Veliki planini in v njeni okolici, v Ljubljani in v okolici Kamnika. Imeli smo 12 snemalnih dni, od tega smo sedem snemalnih dni namesto z eno snemali z dvema kamerama. Na ta način smo v tako kratkem času dobili več materiala.«

Dodal je, da so morali zaradi pomanjkanja snega iskati nove lokacije: »Na koncu smo vso opremo, igralce in statiste na Veliko planino vozili z ratrakom. Bivali smo v lesenih hiškah, tudi v malo gverilskih razmerah. Jedli smo hrano iz konzerv, ki smo si jo pogreli.«

Vir: plakat filma Preboj

Filmu Preboj naj bi kmalu sledil še dokumentarni film z igranimi vložki.

»Najprej smo nameravali posneti igrano-dokumentarni film. Nabralo se je 16 ur igranega materiala in pet, šest ur intervjujev s petimi preživelimi borci. Posneli bomo še dokumentarni film, ki bo temeljil na pričevanjih preživelih borcev,« je napovedal Dejan Babosek.

Film Preboj si lahko v Mestnem kinu Ptuj ogledate še danes ob 20. uri in v nedeljo ob 18. uri.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice