Častna občanka Ptuja ter dobitnica Aškerčeve nagrade (foto: Visit Ptuj).
Ptujčanka Marija Hernja Masten je letos prejemnica priznanja, ki še dodatno potrjuje pomembnost njenega dela.

Že osemnajsto leto podeljuje Arhivsko društvo Slovenije prestižne Aškerčeve nagrade in Aškerčeva priznanja. Letos je to nagrado za življenjsko delo dobila zavedna Ptujčanka. 

Društvo podeljuje Aškerčevo nagrado za izjemne dosežke na področju varovanja in ohranjanja arhivske kulturne dediščine, za izvirne rešitve in za življenjsko delo na področju arhiviranja. Nagrada je tako poklon za izjemne prispevke k razvoju arhivistike.

Letos so z Aškerčevo nagrado počastili Marijo Hernja Masten, ki je svojo poklicno pot začela prav v Zgodovinskem arhivu na Ptuju, kjer je ostala kar polnih štirideset let, vse do upokojitve. 

»S svojo strokovnostjo, raziskovalnimi dosežki in sodelovanjem z lokalno skupnostjo je postavila oddelek za starejše arhivsko gradivo na visoko in cenjeno raven,« pravijo v Zgodovinskem arhivu na Ptuju. 

Brez nje tudi kurentovanje ne bi bilo takšno, kot ga poznamo (foto: Facebook stran Kurentovanje).

Marija Hernja Masten je močno vpletena v ptujsko kulturo in tako že vrsto let sodeluje tudi pri Kurentovanju. S svojim znanjem o maskiranjem na Ptuju je na tem praznovanju nepogrešljiva.

Od leta 2003 Marija Hernja Masten opredeljuje zgodovinske osebnosti, v katere se med Kurentovanjem prelevijo princi karnevala.  

Na Ptuju je znana tudi kot izjemna zgodovinska turistična vodnica, saj Ptuj in zgodbe, ki jih mesto govori, pozna kot svojo dlan. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice