Na Ptuju danes potekajo sklepni dogodki v okviru letošnjega 23. festivala Dnevi poezije in vina.

Stari del mesta se je s pesniško povorko dopoldne preobrazil v stičišče poezije, glasbe in plesa. Zvečer se obetata še branje poezije in koncert. 

Festival Dnevi poezije in vina vsako leto pritegne skoraj 10.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, pri čemer je program iz leta v leto pestrejši. Letos se je tako zvrstilo več kot 60 raznolikih dogodkov na 15 različnih lokacijah in nastopilo je več kot 250 ljudi.

Najstarejše slovensko mesto festival, ki ga organizira založba Beletrina, gosti že desetič in letos so ga obiskali literati iz kar 16 držav sveta. Udeležila sta se ga tudi minister za kulturo Zoran Poznič in Jürgen Boos, direktor Frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem bo Sloveniji leta 2022 pripadla vloga častne gostje. 

Dogajanje je danes doseglo vrhunec s povorko pesnikov, ki je s kočijo zavila na ptujske ulice in navdušila obiskovalce. Nekaj utrinkov smo za vas zbrali v fotogaleriji in video posnetku.

Festival tudi tokrat uspel

Vodja festivala Aleš Šteger je z letošnjim dogajanjem sicer zadovoljen. Kot je povedal za STA, je dogodek, glede na izjemno dobre odzive, vsebinsko uspel. Prav tako ugotavlja, da z raznimi aktivnostmi počasi spreminjamo dojemanje, da je Slovenija periferna kultura, o kateri se ne ve veliko.

Ob tem je izrazil željo po večjem financiranju in razumevanju, da gre za dolgoročne procese, ki ne le odpirajo vrata prepoznavnosti, temveč slovenskim ustvarjalcem s prisotnostjo v mednarodnem kontekstu tudi omogočajo eksistenco.

Po pisanju STA so za prihodnje leto že na vidiku nekatere spremembe, v teku pa naj bi bili tudi pogovori s frankfurtskim sejmom o različnih oblikah sodelovanja, morda v obliki dodatnega festivala nemško-slovenske literature. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Rimljani (nepreverjen)

Veselo kot v rimski dobi ...

Starejše novice