Ptuj ne bo Evropska prestolnica kulture 2025, priporočena je bila Nova Gorica. Kaj pa bo Ptuj s tem izgubil?

Drug del kandidature se je pričel ravno med koronakrizo, vendar pa to niso prvi porodni krči, s katerimi so se srečevali snovalci kandidature za Evropsko prestolnico kulture

Ptuj se je kar dvakrat srečeval z možnim odstopom mesta od kandidature, snovalci kandidature pa so na koncu odstopili. Spomnimo, da smo avgusta že poročali o odstopu skupine, ki je vodila projekt ptujske kandidature. 

Vse aktivnosti v zvezi s kandidaturo Ptuja je županja Nuška Gajšek prenesla na občinsko upravo. Postopke je tako vodila Jasmina Krajnc iz občinske uprave.

Program je temeljil na stoletjih zgodb in mitov 

Ptuj je izstavil drugo prijavno knjigo, v kateri je v okviru štirih programskih stebrov pripravljenih kar 24 kulturnih programov. Mestna občina Ptuj je v okviru projekta načrtovala tudi pet infrastrukturnih projektov. 

Skupna vrednost kandidature Ptuja za Evropsko prestolnico kulture je znašala približno 19,8 milijona evrov. Mestna občina je do razglasitve Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture porabila manj kot 150 tisoč evrov svojih sredstev.  

Cilj projektne skupine je bil zasnovati program, ki bo povezan z našim mestom in širšo regijo. Tako bi bil EPK za Ptuj praznovanje kulture, ki jo mesto nudi. 

Projekt bi tako izražal identiteto in ustvarjalnost Ptuja ter širše regije, temeljil bi pa na sodobnih interpretacijah bogate kulturne dediščine mesta. Program bi nudil umetniške vsebine, prostor za povezovanje z evropsko kulturo, odprt bi bil za spremembe, vključeval pa bi tudi lokalno prebivalstvo. 

»Ptuj, mesto tisočletnih preobrazb« 

V projekt so bili vključeni lokalni ustvarjalci in kulturne organizacije, ptujski zavodi in razna društva, tudi ljubiteljska. 

Tako bi v projektu sodelovali tudi šole, muzeji, samostan, galerije. Kulturni prostori ne bi predstavljali le vseh kulturnih ustanov, temveč celo sprehajalno pot na obrežju reke Drave ter celo razna zasebna domovanja na Ptuju in v regiji. 

Infrakstrukturni projekti vredni več kot 10 milijonov evrov

V sklopu projekta Ptuj za Evropsko prestolnico kulture je bilo v načrtu tudi pet infrastrukturnih projektov

V načrtu so bili projekti vzpostavitve arheološkega parka Panorama, arheološkega depoja odprtega tipa, Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga, Galerije mesta Ptuj in Dominikanskega samostana

Ob tem županja poudarja, da v teh primerih ne gre za izgubljene projekte. Četudi Ptuj ni bil izbran za Evropsko prestolnico kulture, se bodo ti projekti kljub temu izvajali, zagotavlja. 

Načrtov, da se ti objekti prenovijo, občina ne bo opustila, poudarja Gajškova in ob tem opozarja, da bo moralo zdaj k izvedbi pristopiti ministrstvo za kulturo

Projekta, ki se bosta izvajala, sta Stara steklarska delavnica in Vrazov trg, na agendi za prenovo je tudi arheološki depo odprtega tipa. Ostali projekti pa bodo morali nekoliko počakati.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Zlatko Trebovšek (nepreverjen)

Mislim ,da je bilo vloženega premalo truda in zagnanosti za ta proekt,da bi Ptuj postal to kaj mu pripada.

Starejše novice