Foto Špela Težak
Umetnice iz Avstrije, Cipra, Danske, Italije in Slovenije pokazale izvrstne tehnične spretnosti šivanja, vezenja, kvačkanja in izdelave čipk ter globino misli.

V torek, 15. maja so v Galeriji mesta Ptuj odprli razstavo Hand made (sl. Ročno delo), ki predstavlja ročne spretnosti umetnic Kyriaki Costa, Eve Gerd, Resija Girardella, Ine Loitzl, Eve Petric, Elise Rossi in Ptujčanke Stanke Vauda Benčevič.

Zbrane umetnice s svojimi ročnimi spretnostmi, kot so šivanje, vezenje, kvačkanje in izdelava čipk, ki iz zgodovinskega gledišča pripadajo izključno ženskemu svetu, tako združujejo tradicijo z ustvarjanjem dialoga in intimnih prostorov, ob tem pa izkazujejo pridih transgresivnosti, izvrstne tehnične sposobnosti in globino misli.

V njihovih delih se da to zavedanje razbrati ne samo iz izbora različnih tehnik, ampak tudi pri ustvarjanju miselnih struktur in estetskega delovanja na teksturo, bodisi pri vezenju, šivanju, kvačkanju, bodisi pri sodobnejših oblikah, kot so slika, skulptura, video, instalacija ali performativno dejanje. Na ta način se budnemu očesu opazovalca votek predstavi kot element človeške kulture, kjer gibanje roke, pogosto v navezi z iglo, kvačko ali čopičem, ni le raztezanje in umetniška praksa, temveč estetska izkušnja, osebni dialog s samim seboj in s svetom ter sredstvo, ki ponuja in predlaga nove izkušnje, smeri in povezave.

Razstava bo na ogled do 29. junija 2018.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice