Vrhunski sauvignoni v objemu gotskega križnega hodnika Dominikanskega samostana (Foto Salon Sauvignon)
Bili smo na tiskovni konferenci pred Salonom Sauvignon, ki bo prihodnji vikend doživel svojo četrto edicijo. Več kot 100 sauvignonov iz vsega sveta in novost - poglavje cabernet sauvignon.

Festival Salon Sauvignon – Vino v mestu tisočletij je umeščen v slikovito okolje ptujskega Dominikanskega samostana. Kompleks Dominikanca je obdan z zelenjem Sončnega parka, na katerega se ozira čudovito baročno pročelje, z južnim dvoriščem, ki je bratom Dominikancem služil kot letna jedilnica in zeliščni vrt, s spokojnim notranjim dvoriščem, gotskim križnim hodnikom, ki ga preseva svetloba vitkih, elegantnih šilasto locnih oken, refektorijem z razkošno baročno poslikavo in ornamentalno bogato štukaturo ter amfiteatrom Male dvorane, se bo za en dan spremenilo v okolje vrhunskega uživanja po načelu, da je vino kultura in da k njegovim vrhunskim dosežkom sodijo le izjemni konteksti njegovega užitja.

Vino

Predstavilo se bo 46 vinarjev predvsem iz Slovenije, pa tudi iz soseščine, preko sto sauvignonov iz vsega sveta. Tudi iz vinorodnih dežel Novega sveta. Premierno se odpira poglavje cabernet sauvignona, ki bo predstavilo nekaj izbranih slovenskih "otrok" sauvignona in cabernet franca.

Kulinarika

Barve štajerske kulinarike bodo zastopale najboljše ptujske gostilne; Gostilna Ribič, Grand hotel Primus, Gostilna Grabar in Gostilna Amadeus. Sauvignon bodo poročale z izbranimi kulinaričnimi okusi Štajerske. Dijaki Biotehniške šole Ptuj bodo z mentorji pripravili pomladne slaščice na temo sauvignona – tudi vegansko različico. Vsaka kulinarična hiša bo k vrhunskim sauvignonom ponudila mesni ali ribji meni, ob tem pa še meni za vegetarijance in vegane. Za strežbo bo tudi tokrat skrbela ekipa učencev iz Biotehniške šole Ptuj.

Umetnost

Vino je umetnost, kreacija narave in vinarja. V Dominikanskem samostanu bodo že v sredo prihodnji teden razstavili dela izjemne likovnega zbirke družbe Talum, generalnega sponzorja festivala. Stojan Kerbler, velik mojster fotografije, sicer pa vitez slovenskega reda vitezov vina bo letos med srednjeveškimi zidovi Dominikanskega samostana razstavil svojo Tovarniško fotografijo. Pridružila se mu bo Aleksandra Fazin, likovna umetnica mlajše generacije.

Otvoritev likovne razstave bo v sredo 18. aprila ob 18. uri. Razstava in s tem Salon Sauvignon Ptuj 2018 sta posvečena Kerblerjevi osemdeset letnici.

Salon Sauvignon

Master Class

Strokovno težo festivalu tudi letos daje masterklas, ki ga bo odvodil Janis Volkinšteins. Zelo zanimiv vinski strokovnjak in poslovnež milenijske generacije, pomemben vinski uvoznik in distributer ter kreativni vinski organizator iz Baltika obeta izjemno iskrivo vinsko doživetje. Za udeležbo so potrebne predhodne rezervacije.

Slovensko vino v slovenskem sodu

Slovensko vino se je v preteklosti negovalo v sodih iz slovenskega lesa. Slovenski hrast je povsem primerljiv s slavonskim ali francoskim. Ni torej razloga, da bi skoraj izumrlo obrt ponovno ne obudili. O tem bo spregovorila Veronika Valentar iz oddelka za agroekonomiko in urejanje kmetijskega prostora na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Njenemu predavanju bo sledila okrogla miza, na kateri bosta sodelovala slovenska sodarja Krajnc in Učakar ter nekaj izdelovalce vrhunskih izdelkov iz lesa.

Koticek o(b) kavi

Salon Sauvignon se je tudi letos partnersko povezal z domiselnim festivalom Ptujske zgodbe (o)b kavi, ki ga Helena Ajdnik organizira prav tako v Dominikancu, ponovno letos septembra. Festivala bosta v kavarniškem vzdušju uredila Južno dvorišče. Klubski značaj mu bo dajal nastop nadarjenih mladih glasbenic Lize Klajnšek in Taje Islamovic.

Družinam prijazni

Z otroci se bosta v notranjem dvorišču Dominikanca družila klovn in klovnesa iz Cirkusa Arbadakarba, medtem ko bodo starši lahko okušali izbrane sauvignone in cabernet sauvignone v križnih hodnikih in v refektoriju.

Salon po Salonu

Ko bo salon zaprl vrata Dominikanca, bo odprl vrata starega mestnega jedra, ravno ob sončnem zahodu, ko Ptuj zažari s prav posebno energijo. After party bo gostil The Legend Pub v okviru svojega Murkova Sunset Sessions programa. Odličen zaključek festivala z druženjem – ob kozarcu vrhunskega sauvignona v starem mestnem jedru Ptuja. Mesta s čudovitimi razgledi na vinorodno okolico. Mesta tisočletij.

Starejše novice