Simoničeva domačija v Trnovski vasi in ptujska tržnica sta projekta, ki sta konservatorki in občini prinesli laskavo priznanje.

V Narodni galeriji v Ljubljani je potekala slavnostna podelitev Steletovih nagrad. Tako je Steletovo nagrado za življenjsko delo in za vrhunske dosežke prejela Mojca Marjana Kovač, Steletovo priznanje pa je dobila Simona Menoni Muršič, ki so jo tako nagradili za konservatorski prispevek pri celoviti prenovi tržnice na Ptuju. 

S priznanjem so polaskali tudi občino Trnovska vas, za celovito obnovo Simoničeve domačije v Trnovski vasi. 

Zaradi izjemnega pomena konservatorke pri prenovi tržnice

Slovensko konservatorsko društvo je podelilo priznanje Simoni Menoni Muršič za njen konservatorski prispevek pri prenovi ptujske tržnice. 

Celotna prenova tržnice je potekala pod budnim očesom Menoni Muršič, odgovorne konservatorke za Ptuj s širšo okolico. 

Menijo, da njen konservatorski pristop odraža razumevanje in vodenje timskega delovanja različnih strokovnjakov, investitorja, projektanta, izvajalcev. 

Kot osnovni izhodišče ji je služila analiza in interpretacija historične urbanistične podobe prostora, kakršna se je začela oblikovati v 16. stoletju, ko so ob nekdanji strugi Grajene začeli graditi vojašnične stavbe. Stavbe so nato porušili, prostor pa uredili v tržnico. 

Zavzemala se je predvsem za ohranitev odprtega pogleda na cerkev svetega Jurija, temu je pa sledil tudi arhitekt. 

»Ko se ozrem na prehojeno pot in na tržnici slišim kramljanje ljudi, ki tam posedajo, zadovoljno ugotovim, da nam je uspelo. In zdi se, da so Ptujčani – ne glede na to, koliko polemik je bila prenova deležna – tržnico vzeli za svojo in jim je, na nek neizrekljiv način, očitno zlezla pod kožo,« je dejala konservatorka. 

Simoničeva domačija pomembna, saj je takih ostalo le malo 

Priznanje pa je, kot rečeno, dobila tudi občina Trnovska vas. Domačija je v občinski lasti, občina pa se je odločila to obnoviti, saj domačija s svojo bogato zgodovino predstavlja nezamenljivo identiteto kraja in kulturne krajine.

Slovensko konservatorsko društvo izpostavlja predvsem neutrudnost župana Alojza Benka in njegove ekipe, ki so v letih prenove in zavzemanj za prenovo sodelovali s strokovno službo. 

Prav tako jim je uspelo povezati krajane, lokalna društva in druge odločevalce, da so Simoničevo domačijo prepoznali za svojo. 

Želja občine se je tako uresničila, domačija je postala medgeneracijski center in srčika družabnega življenja tega lokalnega okolja. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice