Trnuljčica je večna zgodba, ki vedno znova kliče po uprizarjanju, saj je to zgodba, ki jo mora spoznati vsaka nova generacija.

V igrano-lutkovni priredbi znane pravljice je avtorska ekipa pod vodstvom lutkovnega režiserja Saše Jovanovića na novo priredila in skozi optiko sodobnega sveta v likovni in gledališki jezik prevedla to večno pravljico. Predstava je uprizorjena kot lutkovno-igrana predstava, v njej pa igrata Tina Oman in Lidija Sušnik. Nastala je v produkciji Mestnega gledališča Ptuj.

Gledališče mi je najbolj všeč, ko je polno otrok in veselja in ni ga lepšega vstopa v sezono kot je ravno na takšen način, začeti s predstavo za najmlajše. Trnjulčica je večna zgodba, ob kateri smo vsi odraščali in se nam je zdelo prav, da jo tudi otroci iz naše okolice spoznajo v zelo lepi lutkovni postavitvi,« je povedal Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj.

Kako krute so bile včasih pravljice

Trnuljčica je ena tistih pravljic, ki sta jih Grimma najbolj predelala. Kar polovico sta je namreč odrezala! V starejših različicah, na primer, ni bilo vil, odrešitelj je bil poročen kralj, ki je varal soprogo tako dolgo, da mu je Trnuljčica rodila dvojčka, le-ta pa se je prebudila, ko ji je eden od otrok izsesal trsko, oziroma vlakno iz prsta (podobnost z Grimmovo Sneguljčico). Perraultova različica je še bolj fantastična. Tu Trnuljčico osvaja princ, čigar mati je ljudožerka in ta nad sinovo nevesto (na dvor jo pripelje šele, ko že imata dva otroka) ni prav nič navdušena. Ukaže jo (in otroka) skuhati, postrežejo pa ji različne kose živali (spet podobnost s Sneguljčico). Grimma izvenzakonskih odnosov in ljudožerstva nista odobravala, zato sta del pravljice po princeskinem prebujenju preprosto črtala. Sta pa dodala stotine junakov, ki so umirali v trnju. Da, Trnuljčica je vsekakor zgodba z bogato in krvavo zgodovino!

Do konca tega leta v ptujskem gledališču še 3 premiere:

Stenica, avtorski projekt po motivih pravljične komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega, premiera 20.10.

Naj bo konec lep, mono predstava, igra Robert Waltl, premiera 31.10.

Štefka Valentin, monokomedija za žensko dušo, igra Zvezdana Mlakar, premiera v začetku novembra

*Naslovna fotografija: Boris B. Voglar

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice