To so največji in najbolj zanimivi muzeji nedaleč od Maribora, ki jih morate obiskati še to jesen.

V muzejih se človek sprosti in najde svoj mir, vidi ogromno lepih in zanimivih reči obenem pa se tudi nauči veliko novega. Obisk muzeja je čudovita popestritev jesenskega izleta, ki je primerna za vse generacije.

Predstavljamo vam nekaj muzejev, nedaleč od Maribora, ki si jih enostavno morate ogledati. Če ste njihove stalne razstave že videli, vam svetujemo, da preverite še občasne.

Pokrajinski muzej Maribor

Pokrajinski muzej Maribor je svoj prostor našel v središču mesta, v nekdanjem mariborskem gradu. Gre za muzej, ki ponuja raznolike zbirke.

Ogledate si lahko od zbirke likovne umetnosti, liturgičnega teksta, mode in arheološke in lekarniške zbirke. Prav tako so na ogled zbirke orožja, razglednic, uniform, glasbil, ur, fotografij in še več.

Več o muzeju si lahko preberete tukaj.

Muzej narodne osvoboditve Maribor

Muzej narodne osvoboditve v Mariboru je prav tako v središču mesta Maribor, stacioniran je ob Mestnem parku.

V Muzeju narodne osvoboditve si trenutno lahko ogledate razstave o Scherbaumih, o fotografiji, o Titu in Mariboru, o izgradnji in delovanju hidroelektrarn na reki Dravi in še veliko več.

Več o samem muzeju in zbirkah si lahko preberete tukaj.

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Ptujski muzej stoji na vrhu griča in skupaj z Dominikanskim in Minoritskim samostanom tvori obliko trikotnika. Ob ogledu ptujskega gradu in muzeja v njem, svetujemo, da si ogledate še oba samostana - neverjetna sta križni hodnik Dominikanskega samostana in Marijin steber pred Minoritskim samostanom.

V muzeju pa si lahko ogledate vse od zbirke umetnosti srednjega in zgodnjega veka, vidite lahko kako se je grad spreminjal skozi stoletja, zanimive so zbirke fevdalne stanovanjske kulture, zbirka orožja, tradicionalnih pustnih mask, glasbil, drobnega arhološkega gradiva in še veliko več.

Več o muzeju si lahko preberete tukaj.

Pokrajinski muzej Celje

Tudi celjski muzej leži v središču mesta in obiskovalcem ponuja ogled arheološke razstave, razstavo o celjanki Almi M. Karlin, o celjskih grofih, prav tako si lahko ogledate arheološko razstavišče pod mestom in kulturnozgodovinsko zbirko od gotike do historizma.

Več o muzeju si lahko preberete tukaj.

Muzej novejše zgodovine Celje

Muzej novejše zgodovine Celje ponuja ogled razstav o Celju in Celjanih v 20. stoletju, stekleni fotografski atelje s konca 19. stoletja, spominski prostor žrtev nacističnega nasilja, tehniška dediščina slovenskega zobozdravstva, za najmalajše pa je primeren otroški muzej Hermanov brlog.

Več o muzeju si lahko preberete tukaj.

Galerija - muzej Lendava

Galerija - muzej Lendava je svoj prostor našel v lendavskem gradu.

V Galeriji - muzej Lendava si lahko ogledate razstavo, ki pripoveduje zgodbo gradov, ki so bili braniki Evrope pred turškimi napadi, prikazana je vloga tekstilij v hetiškem gospodarstvu, ogledate si lahko ostanke nekdanjega grajskega obzidja, zbirko malih plastik v bronu in še veliko več.

Več o muzeju in zbirkah si lahko preberete tukaj.

Muzej premogovništva Slovenije 

Če vas zanima ‘industrijska umetnost’ si morate ogledati Muzej premogovništva Slovenije v Velenju.

Muzej daje poudarek rudarski tematiki. Razstave skulptur so organizirane v najgloblje ležečem razstavišču v Sloveniji, to je 160 metrov pod zemeljsko površino.

Več o muzeju si lahko preberete tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice