Pogovarjali smo se z Moniko Vrhovšek Golubić iz okolice Maribora, ki obvlada umetnost obraznih poslikav. Čudovite in natančne poslikave so včasih le odraz njenega razpoloženja, drugič pa z njimi kaže na trenutno stanje v svetu.

Monika Vrhovšek Golubić sebe opisuje kot mamo, ženo in žensko, ki »skuša slediti zadanim ciljem«. Čeprav njena redna zaposlitev ni povezana z umetniškim ustvarjanjem, je ambiciozna in ustvarjalna Štajerka našla način, s katerim izraža svojo kreativno žilico.

Svoje sledilce na Instagramu navdušuje z dih jemajočimi poslikavami obraza. Hkrati stremi k temu, da bi svoj hobi in svojo strast v prihodnosti spremenila v redno delo. 

Kako se je pričela zgodba s poslikavami obraza?

Do začetka ukvarjanja s poslikavami obraza jo je pripeljala ljubezen do ustvarjanja in ličenja. Pravi, da je že kot otrok veliko risala in se igrala z barvami. To je prvi izkoristil njen dedek, ki je izdeloval diatonične harmonike, in ki jo je vpeljal v ročne poslikave harmonik.

Po spodbujanju prijateljic, ki so opazile njeno ljubezen do ličenja, je opravila certifikat za vizažistko. 

Za začetek poslikav obraza je zaslužen brat

»K poslikavam obrazov me je prvi vzpodbudil brat, ki je želel vsako leto za noč čarovnic izstopati,« je pojasnila Monika in dodaja: »Da sem se torej začela s tem ukvarjati, je pripeljal splet okoliščin iz različnih smeri, ki mi je samo pomagal, da se najdem v tem, v čemer res uživam. Predvsem pa sta bila potrebna volja in čas.« 

Njena inspiracija je velikokrat človeška neumnost

Monikine poslikave so običajno rezultat njenega trenutnega razpoloženja. A pogosto lahko na njenih fotografijah opazimo, da poslikave odražajo aktualne teme v svetu. Tako je na primer ustvarila poslikavo, ki opozarja na požare v Avstraliji

»Kje se vedno vse začne? Pri denarju in človeku. Požari se podtikajo, da se pridobi več obdelovalnih površin. Nabavili bodo več živine, da bodo lahko več zaslužili,« svoj navdih za poslikavo opisuje Monika.

S poslikavo s kitom je Monika opozorila na svetovni dan Zemlje in da za varovanje našega planeta ljudje naredimo premalo: »Kaj pa naredimo za svoj dom, razen tega da ga namensko uničujemo?«

»Koronavirus je poskrbel, da se je svet ustavil in da naša mati narava lahko zadiha,« nam sporoča poslikava z Zemljo pred in po začetku epidemije.

S poslikavo z jagodnim jogurtom daje avtorica podporo lokalnim pridelovalcem: »Vse preveč se vrti okoli denarja. Majhen kmet propada, ker ne more prodati svoje odlične robe pod ceno, velike ribe se pa bogatijo na ta račun, ker nam uvažajo slabo robo za mali denar. Podpirati je potrebno lokalne pridelovalce in od njih kupovati, ne samo v kriznem obdobju.«

Močno sporočilo nosi tudi poslikava obraza, ki vključuje čebele. »Kmetje škropijo s strupi in uničujejo naš zaklad. Vsaka tretja žlica hrane na svetu je namreč odvisna od opraševanja,« pravi Monika.

Poleg poslikav obraza tudi poslikave nosečniških trebuhov

V svoje objave velikokrat vključi druge slovenske ustvarjalce in lokalne proizvajalce. Ob poslikavah obraza pa včasih polepša dan in trebuh še kakšni nosečnici.

Starejše novice