Srednjeveški Ptuj je minulo soboto zaživel v vsej svoji veličini. Ptujčani in obiskovalci ste se tako lahko znašli v svetu vitezov in grajske gospode, zeliščarjev, usnjarjev, kovačev in tlačanov.

Na Ptujskih grajskih igrah, ki so jih že petnajsto leto zapored pripravili člani društva Cesarsko kraljevi Ptuj, ni manjkalo niti srednjeveške glasbe, plesalcev in dobre hrane.

Blizu 200 udeležencev, oblečenih v oblačila, ki predstavljajo čas nekje od 11. do 16. stoletja, je pred Mestno hišo nagovorili cesar Ferdinand I. iz Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj: »Drago moje ljudstvo, danes, ko smo prevzeli  gospoščino Gornji Ptuj in naše mesto, ste postali moji meščani. Obljubljamo, da bomo skrbeli za Vas, kakor je za vas skrbel vaš prejšnji mestni gospod, salzburški nadškof. Milostno Vam bomo stali ob strani pri Vašem trgovanju, Vaših sejmih, Vaši vinski trgovini, Vašem duhovnem in svetnem življenju. Naj v božjem imenu naše mesto raste in se bogati, da bo nam v »hasek« in Vam v blagostanje«.

Sledil je pozdravni nagovor kneza Bojana prav tako iz Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj ter Gorazda Oreška, podžupana Mestne občine Ptuj. Zbrani so se nato v povorki sprehodili po ulicah starega mestnega jedra proti gradu. 

Na turnirskem prostoru je bil postavljen srednjeveški tabor s šotori, slamo, kurišči, prostori za meče, oklepe in ščite, kjer je ves dan živelo srednjeveško življenje. Obiskovalci so lahko barantali na srednjeveški tržnici, otroci pa so ustvarjali v otroških srednjeveških delavnicah, ki so jih organizatorji pripravili tudi s pomočjo Društva prijateljev mladine Ptuj.

Mladi obiskovalci so se lahko preizkusili še v mečevanju z lesenimi meči, streljanju z lokom, izdelovali nakit ali barvali, se predali poslikavi obraza in prisluhnili interaktivni pravljici Princesa Lili v slovenskem in nemškem jeziku. Pripovedovala jo je pravljičarka Gudrun iz Avstrije, ki je dan prej obiskala OŠ Mladika na Ptuju in pravljico pripovedovala učencem, ki se učijo nemščino kot neobvezni izbirni predmet. 

Ptujske grajske igre so sovpadale z dogodkom Poletna muzejska noč Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. 

Srednjeveška glasba in plesi, zvok bobnov in mečevanje

Članom Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj je letos ponovno uspelo na Grajske igre pritegniti 14 atraktivnih skupin iz Slovenije in tujine (iz Zveze skupin viteškega časa, ki med seboj povezuje društva slovenske in avstrijske Štajerske »Ritterzeit Netzwerk« in nemškega Burghausna). Iz domačega društva so se na turnirskem prostoru predstavile plesna skupina Pellegrina, umetniška sekcija Graziosa, Ptujski vitezi in bobnarji. Predstavili so se tudi Seisenbergentis Tumultus iz Žužemberka in Plesna skupina KD Lonca iz Škofje loke. Na Grajskih igrah so prikazali tudi, kako so nekoč pobirali mitnino in kako so kaznovali tlačana, ki je kradel.

Iz Slovenije so sodelovali še Najemnika Peter Krvavi-Teharsko celjski in Eli Hrabra-Šentjernejska, kovača Joco in Tomaž, VDC Sožitje Ptuj, Druščina Zlate Ostroge, mojster Janez, KD IS viteza Gašperja Lambergarja, Druščina Najplemenitejših Brežiških Banditov, OŠ Mladika, Spuheljski tlačani in Mojstri Marpurgi iz Maribora. Zaživela pa je tudi srednjeveška tržnica. 

»Gostujoče skupine in posamezniki, ki poustvarjajo zgodovino tistega časa, se vedno znova radi vračajo na Ptujske grajske igre, saj se v času njihovega bivanja pri nas, izkažemo kot dobri gostitelji. Sodelujemo tudi z mestoma Žužemberk in Škofja loka, ki sta tako kot Ptuj člana Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Z obiskom smo letos zelo zadovoljni, saj je prišlo veliko obiskovalcev, predvsem družin z otroki. Letos smo prvič predstavili lik cesarja Ferdinanda I.,« je povedala Karmen Ivančič, predsednica Društva CKP. 

Edinstvena priložnost za podoživitev srednjega veka

Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj želi s podobnimi prireditvami ohranjati kulturno dediščino srednjeveške tradicije Ptuja aktivno sodelovati in živeti z mestom. »Ta dogodek je edinstvena priložnost, da Ptujčani in obiskovalci z našo pomočjo obujajo in doživijo radosti in tegobe srednjega veka. Vse kar počnemo v društvu temelji na zgodovinskih dejstvih,« je dejal Bojan Miško, soustanovitelj društva, ki je na Grajskih igrah predstavljal lik kneza. Z letošnjim dogodkom je zelo zadovoljen, saj pravi, da je opazil več obiskovalcev kot v preteklih letih, k čemur je zagotovo pripomogla tudi pestra vsebina tržničarjev in gostinska ponudba v obliki odprte kuhinje.   

Člani društva Cesarsko-kraljevi Ptuj v svoje vrste vabijo vse, ki bi se želeli odeti v katerikoli lik iz srednjega veka, da se jim pridružite pri ustvarjanju nepozabnih srednjeveških doživetij.   

Mateja Tomašič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice