V Slovenski Bistrici se je dopoldne začel tridnevni festival Živa coprnija, ki je namenjen raziskovanju nesnovne dediščine Pohorja in Istre in je del triletnega čezmejnega evropsko sofinanciranega projekta.

Tokratni tridnevni festival Živa coprnija bo hkrati uvod v Kornfest 2019 - festival za razvoj in promocijo lutkovne umetnosti in kulture, s katerim si bistriško kulturno društvo Koruzno zrno že od leta 2004 prizadeva širiti meje lutkovnega prostora.

Festival privablja različne tipe ustvarjalcev - od najmlajših, ki lutkarstvo spoznavajo pri šolskih krožkih, preko raziskujočih srednješolcev, do že uveljavljenih lutkovnih gledališč, skupin in avtorjev. Festivala bosta potekala v Lutkovnem gledališču Koruzno zrno in na drugih lokacijah v Slovenski Bistrici.

Na dogodku sodelujejo slovenski in hrvaški ustvarjalci. Uvodni dan prinaša lutkovno povorko in štiri lutkovne predstave, pa tudi predstavitev slikanice Živa coprnija Pohorja in Istre: izleti po poteh pripovednega izročila, ki je izšla pri založbi Beletrina.

V petek se bodo zvrstile lutkovne, gledališke in plesne predstave, ustvarjalnice in koncert skupine Miusew, festival pa bodo sklenili v soboto s še zadnjimi predstavami in večernim koncertom skupine Skalama.

V spremljevalnem programu bosta potekali razstava nagrajenih spominkov Žive coprnije in razstava ilustracij Tine Dobrajc.

V sklopu dogodka bodo v petek popoldne znova predstavili tudi projekt Živa coprnija, ki se bliža koncu in je nastal v želji, da bi stare zgodbe, ki so se ohranile pisno ali zgolj ustno, znova oživili ter jih na privlačen, a sodoben način predstavili najširšemu občinstvu.

Projekt poteka v sklopu čezmejnega programa sodelovanja Interreg med Slovenijo in Hrvaško, temelji na raziskovanju nematerialne dediščine Pohorja in Istre s poudarkom na bajeslovni dediščini.

Ob Razvojno-informacijskem centru Slovenska Bistrica kot vodilnem partnerju sta pri njem sodelovala tudi založba Beletrina in Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, s hrvaške strani pa Etnografski muzej Istre, Združenje val kulture in Občina Pićan.

Na zalednih območjih Bistriškega Pohorja in Osrednje Istre, kjer obstaja velik potencial za večje število obiskovalcev, ki v regiji že prihajajo, bodo odslej pritegnili z inovativnimi vsebinami, s katerimi bodo omogočili tudi razpršitev obiska na celotno območje in razbremenitev najbolj obleganih destinacij.

Območji sta bogati z naravno in kulturno dediščino, povezuje pa ju tudi edinstvena bajeslovna dediščina. Pohorski gozdovi in istrska notranjost po pripovedovanju nudijo dom številnim bajeslovnim bitjem, ki so osnova za številne zgodbe o ljudeh, naravi in zgodovini območja.

Na podlagi raziskovanja bogatega arhivskega gradiva in dela na terenu so na obeh območjih izbrali deset lokacij, ki so jih nadgradili z zgodbami. Med drugim so tako pripravili kulturno-turistični vodnik in digitalni vodič, izdelali so tudi različne turistične spominke, v drugem delu projekta pa z delavnicami po šolah nadgradili dosedanje znanje o bogati bajeslovni dediščini.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice