Ptujski festival vin Salon Sauvignon je tudi letos uspešno opravil svoje poslanstvo - predstaviti sorto.

Letos se je na festivalu predstavilo čez šestdeset vinarjev in drugih razstavljalcev iz Slovenije in sosednjih držav. Festival je bil 7. maja, ponovno pa je svoje mesto našem med debelimi zidovi Dominikanskega samostana. 

Obiskovalcev je bilo preko šesto, uživali pa niso le ob dobrih vinih, temveč tudi ob nastopu Ditke. 

Vino, kulinarika in umetnost

V okolje festivala pa je organizator ponovno vključil likovne vsebine. Tokrat so to bile Zgodbe stolov, ki so jih pod mentorstvom Dušana Fišerja, akademskega slikarja, ustvarili ptujski gimnazijci.

Obiskovalci so se lahko ogledali tudi fotografsko razstavo Vino in umetnost, ki je nastala v okviru istoimenskega projekta. 

Poskrbljeno pa je bilo tudi za lačne želodčke. Za dobro hrano sta poskrbeli Gostilna Ribič in Zavod Na

To je najboljši med najboljšimi, šampion sauvignonov

Salon Sauvignon pa je pred osrednjim festivalskih dogodkom izveden strokovno ocenjevanje vin. To je potekalo v sodelovanju z Kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj, ocenjevanje pa je vodil vinar in direktor zavoda Andrej Rebernišek

Strokovnima skupinama, ki sta ocenili skoraj sto vzorcev, pa se je pridružil še Klemen Lisjak, strokovnjak za sorto sauvignon. Pridružil se mu je še Erich Leitner, vinski strokovnjak iz Avstrije. 

Skoraj sto vzorcev, a šampion je lahko le eden. Letošnji laskavi naziv je pripadel Sauvignonu 2021, Vina Bračko, ki je hkrati tudi prvak v kategoriji suhih vin. 

Prvak v kategoriji zorjenih vin je Sauvignon Premium iz soda Vina Leber 2019, suho. Prvak v kategoriji Cabernet Sauvignon je Cabernet Sauvignon Bagueri, 2017, suho.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice