Teden pisanja z roko se začenja danes in bo trajal do petka, posvečen pa bo ročno napisanim posvetilom v knjigah.

V dobi digitalizacije in tipkanja na takšne in drugačne načine je prav in se tudi spodobi, da se spomnimo še pisanja na roko, ki je za posameznika edinstvena, neponovljiva in lahko marsikaj razkrije o piščevem značaju. Nekateri se zdaj že z nostalgijo spominjamo tistih časov, ko smo vneto zapisovali povzetke s predavanj, pisali več strani dolge spise ali pa skrivna pisma med poukom…

Napisano si dlje časa zapomnimo

Teden pisanja z roko organizira Radi pišemo z roko ob podpori ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter nekaterih slovenskih podjetij, poroča STA. Namen tega tedna je ozaveščati javnost o pomenu potrebnega ravnovesja med pisanjem z roko in pisanjem s tipkovnico, saj pri društvu opozarjajo, da je prvega vse manj. Tudi raziskave so pokazale, da ima pisanje z roko nekaj prednosti.

Informacija, ki jo napišemo z roko se dlje časa obdrži v spominu, pa tudi naši možgani delujejo bolj kompleksno, kot pri pisanju s tipkovnico.

V tem tednu bo na temo pisanja z roko sodelovalo 115 osnovnih in srednjih šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov, društev in drugih ustanov, pobudo pa podpirajo tudi poslanke in poslanci v državnem zboru. Slednji bodo pisali posvetila v tako imenovane male ustave, ki jih bodo podarili dijakom in dijakinjam nekaterih gimnazij. Zvrstila pa se bodo še predavanja, ki jih bodo pripravile različne organizacije, kar nekaj šol pa se bo trudilo pisanje z roko razširiti tudi v družine njihovih učencev ter v lokalne skupnosti. Akcija pa bo zavzela tudi socialne medije, kjer bodo dijaki in učenci objavljali fotografije s svojo pisavo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice