Od sredine marca so v edini slovenski elektronski knjižnici zaznali eksponentno rast izposoje, ta pa verjetno napoveduje tudi dolgoročne spremembe bralnih navad.

V teh dneh slovenske knjižnice ponovno odpirajo svoja vrata. V času karantene, ko so bile zaprte, pa je bil edini način izposoje slovenskih e-knjig prek edine slovenske e-knjižnice Biblos.

Ta je nastala leta 2013 pod okriljem Beletrine in v tesnem sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic in institutom Izum, skrbnikom sistema Cobbis.

Bralne navade se spreminjajo

Od sredine marca so v e-knjižnici Biblos, v kateri je na voljo že več kot 4.000 knjižnih naslovov, vanjo pa je vključenih 61 knjižnic, zaznali eksponentno rast izposoje. Ta verjetno napoveduje tudi dolgoročne spremembe bralnih navad.

Pretekli praznični vikend beleži Biblos, ki ima že 25.000 uporabnikov, v povprečju blizu 1.500 izposoj na dan. Skupnih izposoj, odkar se je javno življenje v Sloveniji zaradi razglasitve epidemije ustavilo, pa je že 90.000. Za primerjavo: lani je bilo v celem letu zabeleženih 98.000 izposoj.

V tem času si je vsak uporabnik v povprečju izposodil 3,6 knjige, obiskovalcev pa je bilo do 10.000 na dan. Povprečna dnevna izposoja celotnega obdobja do zdaj je 1.740, najvišja dnevna pa kar 2.667.

Zamudnin ni, saj se elektronska knjiga sama vrne na digitalno polico

Biblos se širi tudi preko geografskih meja, uporabniki prihajajo kar iz 72 različnih držav. Največ jih je poleg Slovenije še iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Velike Britanije, Belgije, Nemčije, Švice, Združenih držav Amerike in Luksemburga.

Zaradi velikega zanimanja in stalnega porasta uporabnikov je tehnična ekipa Beletrine v času karantene naredila tudi več nadgradenj in prilagoditev za izboljšanje sistema ter s tem tudi uporabniške izkušnje. Tehnična podpora pa je zagotovljena tudi novim uporabnikom, ki sistema še ne obvladajo.

Biblos je ves čas krize, ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte, bralcem omogočal neprekinjen stik s knjigo in jim ponujal možnost branja najnovejših knjižnih poslastic iz varnega zavetja doma, ob tem pa so spoznali tudi prednosti e-knjig pred fizičnimi: dostopne so 24 ur na dan 7 dni v tednu, bralnike in druge naprave za branje lahko učinkovito razkužujemo, knjigo si lahko izposodimo od doma in nimamo zamudnin, saj se po dveh tednih sama vrne na digitalno polico.

Izkušnja Biblosa je tudi vključujoča, saj je oddaljeni dostop od koderkoli in kadarkoli v veliko pomoč gibalno oviranim, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice, slabovidni bralci pa si lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice