Številne kulturne ustanove po Sloveniji je odločitev, da naj svoja vrata odprejo z danes na jutri, neprijetno presenetila. Preverite, zakaj.

Novica o današnjem odpiranju muzejev je zaposlene v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož včeraj presenetila.

»Še pred nekaj urami je bilo govora, da bo do odprtja galerij, muzejev in knjižnic prišlo predvidoma v maju oziroma ko bodo od strokovne zdravstvene komisije dana primerna poročila in odobritve. Kot je veljalo ves čas epidemije, se bomo držali napotka, da je na prvem mestu varnost obiskovalcev in zaposlenih, za kar pa ne moremo poskrbeti čez noč,« so sinoči z objavo na Facebooku opozorili v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož.

Bodo muzeji svoja vrata odprli enotno?

V ptujsko-ormoškem pokrajinskem muzeju so opomnili, da je še pred nekaj dnevi potekala korespondenca med direktorji slovenskih muzejev in stanovskih združenj o tem, da je treba pripraviti jasna navodila in napotke.

Strinjali so se tudi, da mora biti odločitev glede odprtja tehtna in da morajo muzeji svoja vrata odpreti razmeram primerno in enotno.

Podrobnejše informacije o datumu odprtja, odpiralnem času in varnostnih ukrepih bodo v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož predvidoma objavili danes.

»Muzeji se ne odpirajo tako na pamet«

Na ad hoc odprtje kulturnih ustanov so se odzvali tudi v Skupnosti muzejev Slovenije.

Opozorili so, da muzeji v tem trenutku na varen sprejem obiskovalcev niso pripravljeni: »Muzeji v tem trenutku nimamo pogojev za varno delo zaposlenih. Nimamo nobenih navodil s strani Ministrstva za kulturo. Muzeji se ne odpirajo tako na pamet, brez navodil in brez predhodne najave.«

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj se odpira prihodnji teden

Bo pa svoja vrata v ponedeljek, 4. maja, odprla Knjižnica Ivana Potrča Ptuj.

Podrobnejše informacije o odprtju in ukrepih bodo iz ptujske splošne knjižnice posredovali v prihodnjih dneh.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice