»Veseli in ponosni smo!« so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Kako tudi ne, muzej se zdaj ponaša z novimi dragocenostmi.

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož je po dolgih 20 letih in negotovosti postal lastnik tapiserij iz Butika Koteks Tobus avtorja Marija Preglja. Gre za tapiserije, ki so jih leta 2018 razglasili za nacionalno bogastvo.

Direktor ptujsko-ormoškega pokrajinskega muzeja Aleksander Lorenčič je zgodbo s srečnim koncem povzel takole: »Naš muzej je že od leta 2000, ko je sprejel v restavratorski atelje za tekstil cikel osmih Pregljevih tapiserij, povezan z dolgo zgodbo reševanja dragocene umetniške zbirke enega najpomembnejših avtorjev visokega modernizma

Aleksander Lorenčič je priznal, da je bila pot do uspeha resnično dolga, zahtevala je veliko energije in tudi kanček sreče: »Ko se je zadeva razpletla dovolj daleč, je piko na i dodalo še ministrstvo za kulturo, ki je odobrilo sredstva za nakup v višini 40.000 evrov

Tapiserije so že ob prvi prenovi butika odstranili

Vodja konservatorsko-restavratorskega oddelka Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Eva Ilec je pojasnila, da je Marij Pregelj cikel osmih tapiserij za butik Koteks Tobus, prestižno trgovino v Ljubljani: »Ob odprtju butika 5. septembra 1967 so bile tapiserije v velikosti 255 krat 118 centimetrov napete na lesenih okvirih in postavljene kot paravan

A so tapiserije že ob prvi prenovi butika, ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja, odstranili in jih deponirali. Dolgo časa so bile javnosti skrite.

»Priložnost videti vnovič skupaj vseh osem tapiserij, osveženih in restavriranih, smo dočakali septembra 2003, ko smo v grajskem palaciju na ptujskem gradu javnosti ponovno predstavili celoten cikel,« je dejala Eva Ilec.

Umetnine so na ogled v ormoškem gradu

V restavratorskem ateljeju za tekstil ptujsko-ormoškega muzeja so leta 2001 pod vodstvom Eve Ilec restavrirali pet Pregljevih tapiserij, leto zatem pa še tri.

»Tapiserije so bile potrebne obnove, saj so bila precej poškodovane na robovih, kjer so bile vpete v lesene okvire. Družba KOTO je po restavratorskih posegih zaupala strokovni nadzor in hrambo tapiserij ptujskemu muzeju,« je razkrila Eva Ilec.

Jeseni 2012 so celotno serijo osmih tkanih umetnin ponovno predstavili javnosti v ormoškem gradu, kjer je na ogled še danes.

Foto: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož
Foto: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice