Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož v ptujskem Salonu umetnosti odpira razstavo iz zbirke Muzejskega društva Ptuj z naslovom Kabinet Čudes. Na razstavi bo več raznolikih predmetov iz prve kulturnozgodovinske zbirke mestnega muzeja.

Danes se odpira v ptujskem Salonu umetnosti razstava iz zbirke Muzejskega društva Ptuj z naslovom Kabinet Čudes. Možno bo videti zbirateljsko delo Franca Ferka in drugih članov ptujskega muzejskega društva od konca 19. stoletja naprej.

Kabineti čudes so bili nekoč zbirke raznoraznih predmetov, od naravnih znamenitosti do likovnih del. Ptujski je vseboval predmete, ki so danes del stalne zbirke pohištva in zbirke glasbil. 

V inventarju je mogoče najti tudi veliko pohištvenih kosov in predmetov iz vsakdanjega življenja. Najdemo torej lahko predmete, kot so vrči, pipe, usnjene denarnice, nalivniki, amuleti, relikviariji in mnogo drugih predmetov.

Že v 19. stoletju so se meščani odločili, da je treba ohranjati starine in arheološke najdbe ter ustanoviti lokalni muzej, ki bi predstavljal kulturno dediščino Ptuja. 

Ptujski muzej je tretji najstarejši v Sloveniji. Pred njim sta bila ustanovljena samo Narodni muzej Slovenije, leta 1821 in Pokrajinski muzej Celje, leta 1882.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice