Program izobraževanja in zaposlovanja mladih v kulturi žanje velike uspehe. Od leta 2016 se je zaposlilo 112 brezposelnih, starih do 29 let.

V Centru Tomaža Šalamuna v Ljubljani je potekala novinarska konferenca, na kateri je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) predstavil program, namenjen izobraževanju in zaposlovanju mladih v kulturi.  Program poteka od leta 2016 v okviru Evropskega socialnega sklada (ESS), v tem času pa se je na področju kulture zaposlilo 112 brezposelnih, starih do 29 let, okoli 155 pa se jih je udeležilo usposabljanj, ki zagotavljajo večje zaposlitvene možnosti. V podporo programu nastaja tudi zbirka priročnikov s študijskimi materiali, namenjeni mentorjem in udeležencem izobraževanj, na konferenci so predstavili prvih sedem. Posebno pozornost si zaslužita priročnika za folklorno dejavnost in priročnik za inštrumentalno glasbo oziroma ustno harmoniko, ki sta prva tovrstna pri nas.

Na novinarski konferenci so sodelovali predstavniki JSKD, avtorji in uredniki priročnikov ter predstavnik mentorjev, ki delujejo v programu. V uvodnem nagovoru je direktor JSKD mag. Marko Repnik povedal, da v tretjem letu, odkar poteka program, že lahko govorijo o pomembnih rezultatih, ki se kažejo v spodbudnem številu sodelujočih pri usposabljanju in novih zaposlitvah. Veliko truda so v JSKD vložili v pripravo in izdajo priročnikov, ki so v pomembno pomoč mentorjem in udeležencem programov pri njihovem delu.

Za projekt 2 milijona evropskih sredstev

Kot je poudarila mag. Marjeta Pečarič,  vodja programa ESS pri JSKD, program ESS »Pridobivanje dodatnih znanj za mlade na področju kulturnih dejavnosti v okviru JSKD« deluje na dveh ravneh. V prvi fazi se kandidati udeležujejo izobraževanj, razdeljenih v 14 modulov (12 temeljnih področij in 2 dopolnilni). JSKD zainteresiranim mladim brezposelnim nudi možnost izobraževanja na številnih področjih kulture, na primer gledališče, lutke, ples, folklora, vokalna in instrumentalna glasba ter filmska in likovna šola. Posebno pozornost je JSKD namenil izobraževanju na področju vodenja in upravljanja v kulturi, čemur sta namenjena dva modula, Kulturni organizator ter Pravo, ekonomika in upravljanje v kulturi. 

Povezovanje delodajalcev in kandidatov za zaposlitev je druga raven v programih ESS, ki jih izvaja JSKD. JSKD vsako leto objavi razpis za delodajalce, ki za izbrane kandidate dobijo 5.000 evrov subvencije za devetmesečno zaposlitev. Pečaričeva je poudarila, da 80 odstotkov sredstev zagotavlja ESS. Program ESS traja pet let, od leta 2016 do 2020, za celotni projekt pa je iz naslova evropskih sredstev namenjenih 2.000.000 evrov, to pomeni 400.000 evrov na leto. 

Na Štajerskem najmanj zanimanja

Tako delodajalci kot mladi brezposelni so za program izkazali velik interes, vendar se pravi rezultati pokažejo šele po zaključku zaposlitve iz naslova prejete subvencije. »V program se vključujejo različne kulturne institucije, na primer muzeji in knjižnice, zlasti pa nas veseli odziv kulturnih društev in nevladnih organizacij, v katerih je bilo do sedaj zelo malo zaposlenih. Posebej smo zadovoljni, ker po zaključku zaposlitve iz naslova subvencije mnogi delodajalci najdejo možnost za podaljšanje zaposlitve. Tak primer je Posavski muzej, ki je od treh zaposlenih v okviru programa dvema že podaljšal zaposlitev,« je povedala mag. Pečarič. 
Sicer je večji delež sredstev, kar 60 odstotkov, namenjenih kandidatom iz vzhodnih kohezijskih regij, organizator pa opaža, da je največji odziv v osrednjeslovenski regiji, pa na Koroškem in Savinjskem, medtem ko je na Štajerskem zanimanje za vključitev v programe manjše. 

V podporo izobraževalnim programom je JSKD v svoji posebni knjižni zbirki izdal že sedem priročnikov, ki bodo v pomoč udeležencem  pri študiju in kasnejšem delu. Doslej so izšli priročnik za filmsko dejavnost, priročnik za folklorno dejavnost, gibalno plesni priročnik sodobnega evropskega plesa, priročnik za prebujanje ustvarjalnosti z likovnimi sredstvi, priročnik za inštrumentalno glasbo  s prvinami za začetnike in mojstre, priročnik o pesnjenju za pesniške ustvarjalce začetnike, mentorje in učitelje ter priročnik za upravljanje v kulturi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice