Sinoči se je v Ptujskem gradu nenavadno bliskalo. Mnoge mimoidoče je zato zaskrbelo.

Včeraj zvečer so svetlobni efekti v vzhodnem stolpu Ptujskega gradu povzročili zaskrbljenost in radovednost marsikoga, ki se je ozrl proti grajskemu hribu.

Direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož Aleksander Lorenčič je povedal: »Sam in moji kolegi smo prejeli več telefonskih klicev in sporočil.«

Ste že prisluhnili klavirju brez pianista?

V resnici je šlo za del svetlobne instalacije umetnika Robina Meierja z naslovom Sanjski stroj oziroma v izvirniku Dream Machine. Postavili so jo v okviru festivala Art Stays. Instalacijo bo v prihodnjih dneh mogoče občudovati tako v Salonu umetnosti na Prešernovi ulici kot na Ptujskem gradu.

V Salonu umetnosti je zaživel klavirski avtomat, ki melodijo igra brez človeške prisotnosti. Gost dim in utripajoče stroboskopi pri tem ustvarjajo prav posebno vzdušje. Hipnotično okolje utripajočih luči in glasbenih halucinacij naj bi privabilo duhove pesnikov, umetnikov in glasbenikov.

»Gost dim in niz utripajočih stroboskopov poskrbita, da celoten salon postane halucinogen eksperiment, ki pri obiskovalcih sproži geometrične vizije, tudi če imajo zaprte oči. V notranjosti salona zaživi klavirski avtomat, ki, zapuščen od pianista, igra svojo melodijo brez človeške prisotnosti. Naprava preigrava neskončne različice glasbenih tem, zapeljivo ritualno partituro, ki jo je zasanjal in skomponiral računalnik sam,« so o Sanjskem stroju povedali organizatorji mednarodnega festivala sodobne umetnosti Art Stays.

Če ste utripajoče luči na Ptujskem gradu morda zamudili oziroma spregledali, nič zato. Ogledali si jih boste lahko tudi ob prihajajočih večerih, vsak dan od 21. do 24. ure.

Klavirskemu avtomatu s svetlobno spremljavo lahko prisluhnete vse do nedelje, vsak dan med 10. in 16. uro.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice