Tradicionalni 18. polnočni kurentov skok na domačiji nekdanjega princa Matevža Zokija v Budini pri Ptuju predstavlja uvod pred letošnjim jubilejnim 60. Kurentovanjem.

Če ste se spraševali zakaj kurenti še ne oznanjajo jubilejnega 60. Kurentovanja z zvonenjem po slovenskih mestih, krajih in vaseh – tega ne smejo početi, ker jim tako zapoveduje tradicija. Fantje z Dravskega polja lahko kot kurenti v javnosti nastopajo le med svečnico in pepelnico.

Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem mu sledijo vsi ostali

Svečnica je letos bila v nedeljo, 2. februarja, ko se je na domačiji Zvonka Križaja v Budini pri Ptuju zbralo čez 500 korantov, ki so ustvarili polnočno mistično doživetje, si prvič v letu nadeli zvonce, zaplesali ob ognju ter z glasnim zvonenjem pričeli odganjati zimo in zlo.

Ta dogodek odvijal v Budini in je eden največjih kurentovih skokov, veliki zbor kurentov na Ptuju pa bo 19. februarja v sklopu Dneva Kurentovih skupin, kjer pričakujejo še večjo množico odganjalcev zime in teme. 

Najbolj pestro je na mednarodni povorki

Uraden pričetek enega največjih etnografskih festivalov v Evropi bo 15. februarja ko bo na otvoritveni povorki županja Nuška Gajšek simbolično oblast predala princu karnevala. Na Ptuju se tudi letos pričakuje več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, vrhunec vsega dogajanja pa bo znova nedeljska mednarodna povorka, 23. februarja, kjer se vsako leto na ptujskih ulicah zbere več 10.000 ljudi, poroča STA.

Dan prej bo potekal mestni pustni korzo, že v petek pa nočni spektakel z mističnimi bitji podzemlja. Od pusta se bodo s pokopom poslovili na pustni torek, ko se bo Kurentovanje tudi uradno zaključilo. Takrat bo še drugo leto zapored 17. princ karnevala Baron Jakob Zekel Videmski oblast znova vrnil županji Nuški Gajšek.

Komercialni del dogodka bo vse dni festivala znova potekal v Karnevalski dvorani pri trgovskem središču Qlandia, kjer se bo zvrstila vrsta glasbenih in drugih zabavnih dogodkov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice