Akademski glasbeniki in učitelji z območja Štajerske in Pomurje so združili kar pet glasbenih svetov. Sloveniji se predstavljajo s svojo pesmijo, ki je tradicionalna, a v mladostni preobleki.

Glasbena skupina Êdna se je pred približno tremi leti predstavila s promocijskim videoposnetkom in prvimi glasbenimi nastopi v živo, ki so med poslušalci naleteli na odličen odziv.

Njihovo sodelovanje se je v vmesnem času uspešno nadaljevalo in tako so mladi ustvarjalci te dni v pričakovanju izida prvega albuma. Izdelek z naslovom Ajnc, cvaj, draj bodo prihodnjo soboto ob 21. uri v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu MIKK v Murski Soboti predstavili javnosti. 

Še pred tem pa nam za predokus ponujajo svoj prvi, čisto sveži singl Pika Pouka, katerega videospot je ravno pred kratkim doživel premiero. Vabljeni k ogledu:

Besedilo pesmi izhaja iz zbirke porabskih pesmi Dušana in Franceka Mukiča ter pripoveduje o dekletu, ki izbira fanta in mati sprašuje, kateri bi bil pravi zanjo: čevljar, krojač ali muzikant. Na koncu se mladenka seveda odloči za slednjega. 

Ljudska Pika, pauka je z Êdno dobila novo zvočno podobo, tako pa tudi nov naslov – Pika pouka. Sam videospot je medtem nastal v režiji Boštjana Lašiča.

Navdahnjeno s tradicijo, v mladostni preobleki

Pod imenom Êdna ustvarjajo profesionalni glasbeniki – tudi akademski glasbeniki in učitelji – z območja Štajerske in Pomurja. Skupina združuje kar pet glasbenih svetov, saj se Tjaša Cigut (vokal, klavir), Luka Sraka (kitara), Luka Ščavničar (kontrabas), Jasmina Dajčman (saksofon) in Blaž Korez (tolkala) uveljavljajo na različnih glasbenih področjih; blizu so jim predvsem etno, klasika, jazz, rock in fusion.

Povezuje jih neverjetna glasbena kemija in volja do umetniškega ustvarjanja, navdih pa črpajo predvsem iz stare glasbene zapuščine s področja Prekmurja in Porabja ter ljudskim pesmim v svoji izvedbi nadenejo novo unikatno preobleko.

Zgodba Êdne se pravzaprav piše od leta 2014, ko je izšla Tjašina zgoščenka Edno takšo bi rad. Javnost jih je pobliže spoznala ob nastopu v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO v Milanu, na oder so stopili tudi na 27. Mednarodnem festivalu noči v Stari Ljubljani, Jenamena festu v Črenšovcih, večkrat pa tudi v Porabju in v Avstriji. 

Predstavitev albuma Ajnc, cvaj, draj skupine Êdna
Sobota, 29. 9. 2018, 21:00, Mladinski, informativni in kulturni klub Murska Sobota

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice