Festival Art Stays bo vrata odprl v petek, 7. julija, ob 18. uri odprli z veliko razstavo avstrijskega kiparja Johanna Feilacherja.

Umetniki v rezidenci, razstave, performansi, pogovori, delavnice, koncerti, kino in še več. Med 7. in 15. julijem bo na Ptuju potekala 15. edicija največjega slovenskega festivala sodobne vizualne umetnosti Art Stays, letos poimenovana Natur-al(l).

Osredotočila se bo na umetnike, ki se angažirano ukvarjajo z naravo, s posledicami človeškega malomarnega ravnanja z njo in s črno prihodnostjo, ki nas morebiti čaka za naslednjim vogalom. Bogat program in izbor umetnikov je nastal v sodelovanju z več mednarodnimi galerijami, zbirkami in kustosi.

Letošnje 9-dnevno festivalsko dogajanje bo prineslo čez 30 prireditev na različnih prizoriščih na Ptuju in v bližnji okolici. Prihaja pa preko 150 ustvarjalcev iz več kot 20 držav.

Raznolik program letošnjega festivala ponuja izjemne razstave, ki so od nekdaj bistvo festivala Art Stays. Letos bodo postavljene v Dominikanskem samostanu, Galeriji mesta Ptuj, Miheličevi galeriji, Galeriji Magistrat, razstavišču Art Stays (Q-center), razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Tovarni umetnosti, Galeriji FO.VI in na drugih lokacijah po mestu in v okolici.  

Pester spremljevalni program

Da pa organizatorji vznemirijo celoten čutni spekter obiskovalcev, so pripravili tudi koncerte, skupine Patetico med drugim, likovne delavnice, pogovore z umetniki in kustosi, izjemne filme, performanse in še marsikaj drugega. Vsak dan bo obiskovalce v umetniška doživetja pospremilo vino, zmeraj lokalno ali biološko pridelano. Seveda ne bo manjkala niti lokalno pridelana hrana.

Kino program letošnjega festivala bo kazal zgodbe o naravi in umetnikih, ki so naravi posvetili svoje delo, koncerti bodo tudi letos popestrili poletne večere in otvoritve razstav. Performansi in druge intervencije umetnikov, kot so JAŠA, ki bo repliciral svoj projekt Help Us iz Art Stays 2011 in mu dal novo sporočilo.

Poletna akademija Art Stays, ki pod svojim okriljem združuje delavnice za otroke in odrasle, predavanja in pogovore z umetniki, kustosi ter zbiratelji pa bo poskrbela za vse, ki želijo poglobiti svoje znanje o sodobni umetnosti.

Da pa bo vse skupaj še bolj zdravo in zanimivo, so pripravili tudi krajše in daljše kolesarske oglede razstav, kolo si boste lahko sposodili tudi v Zavodu za turisem Ptuj.

Razstave na različnih razstaviščih bodo odprte še vse poletje do 5. septembra 2017.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice