Koen Vanmechelen, kustos razstave Glasstress Ptuj Slovenia v Galeriji mesta Ptuj, je nagovoril Ptujčane. (Foto Špela Težak)
Sinoči se je začel Art Stays, 16. festival sodobne umetnosti 2018, ki z naslovno temo "Fragile / Krhko" letos nagovarja krhkost in lomljivost likovnih materialov, pa tudi krhkost odnosov med ljudmi in krhkost sodobne družbe.

V Galeriji mesta Ptuj so včeraj odprli festival Art Stays, ki je že 16. leto zapored na Ptuju združil priznane in perspektivne umetnike, njihove produkcije pa povezal s temo "Fragile / Krhko", ki nagovarja krhkost likovnih materialov, pa tudi krhkost odnosov med ljudmi in sodobne družbe.

Festival, ki spada med najpomembnejše predstavitve sodobne umetnosti v tem delu Evrope, je od leta 2003 v najstarejšem slovenskem mestu gostil številne razstave in preko 700 umetnikov, med njimi velika imena sodobne umetnosti, kot so Yoko Ono, Gilbert & George, Ivan Navaro, Ann & Patrick Poirier in Hannah Collins.

Prvi festivalski dan se je začel na Prešernovi ulici z otvoritvijo razstave Glasstress Ptuj Slovenija. Kakih 100 ljubiteljev umetnosti in gostujočih umetnikov sta pozdravila direktorja festivala, Marika Vicari in Jernej Forbici, ki sta povedala, da sta izjemno vesela, ker je Glasstress (končno) na Ptuju ter da se veselita tedna, ki je pred nami in vseh festivalskih aktivnosti. Zbrane je v imenu MO Ptuj pozdravil podžupan Gorazd Orešek, ki je kustosu Vanmechelenu podaril knjigo o Ptuju. Zbrane je nagovoril tudi kustos, ki je povedal, da je obiska na Ptuju in Art Staysu izjemno vesel ter da je mesto izjemno lepo. Gostiteljici Sanja Selinšek in Tina Baštevc sta pred odprtjem razstave pozdravili še vse prisotne umetnike in kustose, ki bodo prihodnje dni ustvarjali na Ptuju: Carlo Sala in domačin Dušan Fišer, med umetniki pa dobitnica nagrade Arte Laguna Maria Fernanda Guzman, pa dvojec Movimento, kiparka Maria Teresa Gonzalez Ramirez in mnogi drugi.

Osrednja festivalska razstava v Galeriji mesta Ptuj, je dolgoročni projekt Adriana Berenga in nadgrajuje vizijo združitve sodobne umetnosti in stekla. Razstava je pred Ptujem, kjer si lahko ogledamo dela 14-ih umetnikov, gostovala v najprestižnejših galerijah po svetu, med njimi v muzeju Millesgarden v Stockholmu, v Muzeju umetnosti in oblikovanja v New Yorku ter na fakulteti London College of Fashion in v Galeriji zbirke Wallace v istem mestu. Kustos razstave je ugledni belgijski umetnik Koen Vanmechelen, njegova dela pa si lahko ogledate v sklopu razstave Glasstress Ptuj Slovenija v drugem prostoru Galerije mesta Ptuj.

Po domači pogostitvi in kozarcu festivalskega vina, tudi letos Turčan iz Haloz, se je dogajanje preselilo na glavno festivalsko prizorišče - Slovenski trg. Sledila je otvoritev javne skulpture, ki jo je posebej za Ptuj izdelala mehiška kiparka Maria Teresa Gonzalez Ramirez. Po krajšem premoru, počakati smo morali, da mine ploha, je sledil koncert Draga Misleja Mefa.

Danes je med 9. in 12. uro na Slovenskem trgu na "sporedu" Tržnica umetnosti in kulinarike, ob 10. uri pa še prvi pogovor z umetnikom, kjer se bo Sanja Selinšek pogovarjala s kustosom Koenom Vanmechelenom. Ob 19. uri ne zamudite otvoritve fotografske razstave Krhko_Spomin/Konflikt/Človek v Miheličevi galeriji. Ob 21. uri koncert Natalije Tumpej in Sama Ivačiča, ob 22. uri pa dvojec Movimento pripravlja prav posebno videomapiranje na Slovenskem trgu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice