Več kot leto dni smo čakali, da je znamenita Trafika pri Starem mostu zasijala v prenovljeni podobi, a kot kaže, bo morda kaj hitro zaprla svoja vrata.

Trafika pri Starem mostu je najmanjši muzej v Sloveniji. V njej sicer cigaret ne prodajajo več, Mariborčani si danes hodijo tja 'kupovat spomine’, a le vprašanje časa je, kako dolgo še. Občina je namreč Muzeju narodne osvoboditve Maribor nakazala tako nizka programska sredstva, da Trafiki in Fotografskemu muzeju Maribor grozi zaprtje, opozarja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana.

Kot je povedala za Mariborinfo, je Mestna občina Maribor muzeju namenila manj sredstev kot lani, čeprav so muzej v tem času s trafiko ‘razširili’ in zato pričakovali vsaj enako financiranje kot lani, ne pa toliko manjše.

Programske stroške za razstave so zmanjšali na račun delavnega mesta in splošnih stroškov delovanja Trafike. To pomeni, da imajo v muzeju Narodne osvoboditve Maribor tri stavbe, za katere morajo skrbeti, sredstva pa so vedno nižja.

Berberih Slana opozarja, da so »na občini zaprosili za 37 tisoč evrov programskih sredstev. Lani smo jih dobili 31 tisoč, to povečanje je šlo torej na račun trafike. Letos pa smo dobili deset tisoč evrov programskih sredstev, ker so nam od teh odrezali plačo in splošne stroške za Trafiko.«

Direktorica pojasni, da »to pomeni, da je občina držala obljubo, ker je odprla novo delovno mesto in je dala stroške za vzdrževanje trafike, ampak so nam na račun tega odrezali 21 tisoč evrov. Od ministrstva za kulturo smo sicer dobili približno toliko sredstev, za koliko smo zaprosili, a vseeno z deset tisoč evri ne moremo narediti konkretne razstave niti v enem muzeju, kaj šele v vseh treh.«

»Mi imamo še dve drugi stavbi. Od tega eno centralno, v katei izvajamo državno-javno službo in v njej moramo obdržati delovanje muzeja na določenem nivoju,« je jasna Berberih Slana.

Pojasni še, da »če se ne bo nič spremenilo bomo prisiljeni potegniti črto, da muzej preživi, in na žalost bodo to zadnje pridobitve. To pa je katastrofa za nas. Trafika je namreč izjemno zanimiva, ampak brez nič ni nič.«

V najmanjšem muzeju na svetu tudi sto obiskovalcev dnevno

»Upamo, da se bo situacija popravila, saj ima Trafika v Mariboru velik pomen. V prvi desetih dneh delovanja smo imeli tisoč obiskovalcev, kar pomeni sto dnevno. Za tako majhen prostor je to izredno dosti. Od takrat smo ta tempo tudi obdržali, ob domačih obiskovalcih namreč v Trafiko prihajajo tudi tujci,« pojasnjuje direktorica.

Berberih Slana še doda, da je »Trafika simbol Maribora in Mariborčani in Mariborčanke bodo ob zaprtju zagotovo razočarani, zelo razočarani pa bomo tudi v muzeju. Ne glede na velikost ima trafika ogromen potencial in tudi veliko mariborskih zgodb, ki smo jih želeli obuditi iz pozabe.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice