Foto: Facebook profil Galerija Media Nox
Dan Filozofske fakultete Univerze v Mariboru se ponavadi obeleži s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Letos je to prestižno nagrado za življenjsko delo dobila raziskovalka Ptuja.

Ta vsakoletna svečanost, ki letos poteka nekoliko drugače, je povezana z rojstnim datumom našega slavista Franca Miklošiča. Tako se vsako leto okoli njegovega rojstnega dne podeli Miklošičeva nagrada visokošolskemu učitelju in priznanja študentom. 

Letošnjo nagrado za življenjsko delo dobi izredna profesorica dr. Marjeta Ciglenečki, ki je bila tudi prva predstojnica Oddelka za umetnostno zgodovino na Univerzi v Mariboru ter ustanoviteljica študija umetnostne zgodovine na mariborski Filozofski fakulteti. 

Dr. Marjeta Ciglenečki sicer ni rojena Ptujčanka, vendar od mladih let živi in dela na Ptuju in za Ptuj. Svojemu mestu je posvetila tudi nekaj knjig, med drugim tudi eno najbolj znanih znanstvenih monografij o Ptuju, Ptuj: starodavno mesto ob Dravi

Marjeto Ciglenečki je na Ptuj že v mladih letih zapeljala karierna pot, saj se je ponudila priložnost, da začne delati v ptujskem muzeju. Tako sta se z možem priselila na Ptuj, kjer sta tudi ostala. 

Ciglenečkijeva je v ptujskem muzeju delala kar 23 let, med tem časom pa je službovala tudi kot kustodinja in celo direktorica muzeja

Njen doprinos k razumevanju umetnostne zgodovine Ptuja je neizmerljiv, njene monografije in temeljite raziskave pa osvetlijo še tako temne kotičke štajerskih gradov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice