Foto: Aleksander Truppel
Tik ob Mariboru je v teku gradnja 896 metrov dolgega viadukta, ki bo po izgradnji postal najdaljši železniški viadukt v Sloveniji. Uspešno je bila izvedena vgradnja betona, ki je bila ena izmed večjih, če ne največja v zgodovini Republike Slovenije.

V ponedeljek, 21. junija, je bila v okviru gradnje viadukta Pesnica izvedena vgradnja betona za segment štiri prekladne konstrukcije v dolžini 112 metrov.

Pri vgradnji 1560 kubičnih metrov betona, ki je potekala neprekinjeno 14 ur, je sodelovalo 50 ljudi. 21 avtomešalcev je opravilo 193 dostav betona, tri črpalke za beton pa so prečrpavale beton na višino 17 metrov. 

Omenjena vgradnja je bila ena izmed večjih, če ne največja v zgodovini Republike Slovenije, so sporočili iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo.

Po končani gradnji bo nastal najdaljši železniški viadukt v Sloveniji

Trenutno je izvedba temeljenja v zaključni fazi, zgrajenih je 36 od skupno 62 stebrov. Dokončanje konstrukcije celotnega viadukta bo predvidoma zaključeno v naslednjem letu. Nato sledi namestitev tira, izvedba vozne mreže ter signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav. 

Po končani gradnji bo viadukt Pesnica najdaljši železniški viadukt v Sloveniji. 

Železniški promet bo po novem viaduktu stekel v začetku leta 2023

Pričetek gradnje 896 metrov dolgega novega viadukta Pesnica je bil v mesecu oktobru preteklega leta. Zaključek vseh del je predviden je v prvi polovici leta 2023.

Viadukt bo prečkal Pesniško dolino na višini približno 15 metrov nad tlemi in bo speljan čez avtocesto A1 Šentilj–Maribor, regionalno cesto R2-449 Pesnica–Lenart, potoka Pesnica in Cirknica ter lokalno cesto. 

Potekal bo vzhodno od obstoječega železniškega viadukta, na južni strani bo navezan na novi predor Pekel, na severni strani pa na obstoječo železniško progo pred železniško postajo Pesnica. 

Foto: Aleksander Truppel

Viadukt bo postavljen na 62 armiranih betonskih stebrih. Stebri bodo okrogli s premerom 1,60 metra ter ovalni s premerom 1,60/2,40 metra. Zgornja konstrukcija viadukta bo iz armiranega prednapetega betona, s širino plošče 13,36 metra, ki omogoča namestitev dveh tirov. Za zmanjšanje emisij hrupa, bo na obeh straneh viadukta postavljena transparentna, 1,5 metra visoka protihrupna ograja.

Dela v okviru gradnje viadukta Pesnica so izvajajo v sklopu projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi v okviru kohezijskih sredstev.

Foto: Aleksander Truppel
Foto: Aleksander Truppel
Foto: Aleksander Truppel

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice