Eden izmed tistih, ki so se javili za pomoč pri delu s covid pacienti, je 19-letni Alen Sever. Od sredine novembra je požrtvovalno delal v soboški bolnišnici in o boju s koronavirusom tudi osveščal javnost.
Kdo so ljudje, katerih dobra dela so ostala neopažena? Spoznajte heroje korone!

V času naraščanja hospitaliziranih in pomanjkanja kadra so v Splošni bolnišnici Murska Sobota pozvali k zunanji pomoči. Eden tistih, ki so se javili med prvimi, je bil pripravnik iz Zdravstvenega doma Ljutomer Alen Sever.

19-letni študent, ki obiskuje prvi letnik zdravstvene nege, je nato v času epidemije koronavirusa kar pet tednov opravljal delo s covid pacienti v soboški bolnišnici.

Strah pred neznanim je hitro zamenjala strast in veselje do dela, Alena pa je požrtvovalno delo poneslo na listo herojev korone. 

Zdravstveni delavec mora biti tako dober poslušalec kot tudi gledalec

Alen ni le opravljal svojega dela v rdeči coni Splošne bolnišnice Murska Sobota, ampak je obupanim pacientom stal ob strani, jim vedno znova prisluhnil in jih bodril. Kot nam zaupa, pa je pri opravljanju tega dela, pomembno biti dober gledalec. 

»Pacienti ti včasih med vrsticami ali z mimiko obraza povejo ogromno, kar se pa včasih ne sovpada s tem, kar rečejo,« nam zaupa. 

Delo v takšnih razmerah in v skafandru ni niti malo enostavno in prijetno, pravi.

Prvi selfi za bolnico, ki je želela spomin

Poleg težkih situacij, ki jih ob zdravljenju covid bolnikov ni malo, pa se najdejo tudi lepi ali celo najlepši trenutki, ki na obraze pacientov narišejo nasmehe. 

»Pacientka, za katero je bilo to njeno prvo ležanje v bolniški postelji v življenju, je želela iz bolnišnice imeti nek spomin. Tako smo se s kolegi spomnili, da z njenim telefonom posnamemo nekaj selfijev. Za gospo je bil to čudovit spomin in njen prvi posnet selfi, kar ji je narisalo velik nasmeh na obraz,« se spominja Alen. 

Začetni strah pred delom je zamenjalo veselje in hvaležnost

Alen priznava, da je sprva tudi on čutil strah, po drugi strani pa je hitro opazil veliko pričakovanje in hrepenenje po novih izzivih in znanjih. 

»Najbrž v svoji karieri dela več ne bom imel možnosti delati v takih razmerah, zato sem neizmerno hvaležen in vesel, da se mi je ponudila taka priložnost,« dodaja.

Heroji korone so vsi, ki pomagajo zajeziti širjenje virusa

Heroji korone so po besedah Alena medicinske sestre, zdravniki, fizioterapevti, čistilke, prostovoljci in vsi ljudje z velikim srcem, ki na kakršenkoli način pomagajo zajeziti širjenje covida in so pripravljeni stati ob strani zdravstvenemu osebju. 

»Pojem heroj korone mi pomeni neko nagrado za delo in trud, ki ga dajem pomoči potrebnim pacientom in nenazadnje njihovim svojcem, ko vedo, da je njihov najbližji v dobrih rokah,« še dodaja.

Kdo so ljudje, katerih dela so ostala neopažena?

Da pogumna in srčna dejanja, tista, ki stopajo iz povprečja, dobijo obraz, smo se odločili, da v uredništvih Ljubljanainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Sobotainfo najdemo heroje korone.

Za svoje delo v času epidemije koronavirusa ne bodo dobili medalje. Nihče jim ne bo postavil spomenika. Lahko pa jih najdemo, Sloveniji razkrijemo njihove zgodbe in se jim zahvalimo.

Hvala, heroji korone!

Sodeluj

Svoje heroje korone lahko še vedno predlagate sami. Kdo je heroj korone v vaši ulici, vasi, mestu? Poznate koga, ki rad pomaga, žrtvuje svoj čas, se čemu odreče v dobro drugega, tvega življenje, morda podari nasmeh ... 

Vse informacije tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice