Možje v modrem danes začenjajo s celomesečnimi aktivnostmi za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu.

Od danes do vključno 31. maja bodo slovenski policisti izvajali poostrene aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v cestnem prometu. Aktivnosti potekajo na območju celotne države, v njih pa sodelujejo različni organi in organizacije. Aktivnosti vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.

Kolesarji so med najranljivejšimi skupinami v prometu, z večanjem njihovega števila je vse večja tudi njihova ogroženost. Največ nesreč se zgodi znotraj naselij, najpogosteje jim botruje neupoštevanje pravil o prednosti. 

Pozorni bodo predvsem na pravo stran vožnje kolesarjev in vožnjo v rdečo luč, pa tudi na upoštevanje ostalih pravil vožnje, vožnjo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, uporabo zaščitnih sredstev, kot so kolesarske čelade, izsiljevanje prednosti in podobno. Prav tako bodo preverjali uporabo mobitela, ki je lahko med vožnjo s kolesom zelo nevarna.

Pozorni pa bodo tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje. Cilj akcije je omogočiti varno kolesarjenje na javnih cestnih površinah v Sloveniji, zmanjšati število umrlih in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice